Verkkouutiset

Sirpa Pietikäinen: Kokoomuksessa etsitään ”vetten päällä kävelijää”

Kokoomuskonkari sanoo, että vaikeina aikoina kannatukseen haetaan parannusta vaihtamalla puheenjohtajaa. Samaan keinoon turvautui taannoin SDP.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) arvioi, että kokoomuksen puheenjohtajakisan takana ovat puheenjohtajaan kohdistuvat suuret odotukset.

– Kun vetten päällä kävelijää ei löydy, todetaan, että tyyppi vaihtoon.

Kokoomuksen puoluejohtaja Alexander Stubb on hoitanut tehtävää vasta kahden vuoden ajan. Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) ilmoitti jo huhtikuun alussa, että hän haastaa istuvan puheenjohtajan. Keskiviikkona haastajaksi ilmoittautui myös sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

Edellisen kerran kokoomuksessa istuva puheenjohtaja on haastettu 23 vuotta sitten, kun kansanedustaja Maija Perho lähti tavoittelemaan Pertti Salolaisen paikkaa.

Pietikäisen mukaan tuleva puheenjohtajavaali ei johdu linjaeroista tai poliittisista ristiriidoista. Pikemminkin kyse on Stubbin persoonasta.

– Hänet valittiin siksi, että hän oli uusi ja erilainen poliitikko. Hänen uudet ja osittain politiikan ulkopuoliset menettelytapansa eivät kuitenkaan ole olleet sitä, mitä on odotettu. On tullut pettymys.

Stubbin ongelmaksi on koitunut myös hänen edeltäjänsä Jyrki Kataisen pitkä ja vahva kausi. Usein käy niin, että tällaisen hahmon jälkeen uuden puheenjohtajan on vaikeaa vakiinnuttaa paikkansa. Pietikäinen muistuttaa, että tästä ilmiöstä kärsi 1990-luvulla myös Salolainen, joka otti tehtävän vastaan Ilkka Suomiselta. Tämä johti kokoomusta vuosina 1979–1991.

Pietikäisen mukaan Stubbia painaa myös hallitusvastuu, joka näyttää syöneen kokoomuksen kannatusta. Vaikeina aikoina tällaisessa tilanteessa yksi keino on yrittää nostaa gallup-lukemia uudella puheenjohtajalla.

– Aikakausi näkyy muissakin puolueissa, demareilla oli samanlainen tilanne. Odotetaan sellaista hienoa hyvää politiikkaa, joka vastaisi omia arvoja, mutta mitä enemmän on haasteita, sitä tuskaisempaa asioita on sopia ja sitä hitaammin mennään eteenpäin, Pietikäinen sanoo.

Hänen mukaansa Stubbilla on edelleen mahdollisuus jatkaa puolueen johdossa.

– Jos Stubb sattuisi voittamaan kisan ja ryhdistäytymään, hänellä on kaikki edellytykset rakentaa valtiomiesuraa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)