Verkkouutiset

Petteri Orpo: Hallitus ei ole päässyt riittävän pitkälle paikallisessa sopimisessa

Sisäministerin mielestä palkankorotuksiin tarvitaan pikaisesti Suomen malli.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Tarvitsemme nopeasti Suomen mallin, jonka avulla voimme parantaa kansainvälistä hintakilpailukykyä, pitää huolen ostovoiman kehityksestä sekä varmistaa julkisen talouden kestävyyden edellytykset”, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kirjoittaa blogissaan.

Mallissa valtiovarainministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö tuottaisivat puolueettomat arviot kestävästä palkankorotusvauhdista vientialoilla. Työmarkkinajärjestöt jakaisivat palkankorotusvaran sektoreittain.

”Valtakunnansovittelijan vastuulla on neuvottelujen koordinoiminen niin, ettei palkankorotuksilla ylitetä kilpailukyvyn rajoja. Valtiovarainministeriö valvoisi palkkojen nousua julkisen talouden osalta”, Orpo toteaa.

Orpon mukaan Suomi kaipaa tiukkaa, kurinalaista finanssipolitiikkaa, julkisen sektorin rakenteellisia uudistuksia ja joustavammat työmarkkinat. Myös verotusta tulisi kehittää kannustavammaksi työn verotusta keventämällä ja progressiota lieventämällä.

Urakka pitäisi Orpon mielestä aloittaa paikallisen työpaikkasopimisen lisäämisestä. Siinä hallitus ei hänen mukaansa ole päässyt riittävän pitkälle, ja työtä on jatkettava. Orpon mukaan ei kuitenkaan ole realistista odottaa, että täydelliseen työpaikkakohtaiseen sopimiseen siirryttäisiin nopeasti. Hänestä etenemistä on jatkettava pienin askelin.

”Esimerkkiä voidaan ottaa Ruotsista, jossa vientialat asettavat neuvottelukierroksella palkankorotuksille katon. Kansantalous ei elä yli varojensa.”

Orpo myöntää, ettei Suomen mallin luominen ole helppoa tai nopeaa. Silti sitä tarvitaan hänen mukaansa kipeästi. Nykyinen vaatimaton talouskasvu ei sisäministerin mukaan riitä pohjoismaisen hyvinvointivaltion ylläpitoon.

”Ongelman ytimessä ovat liian jäykät työmarkkinat, yltiömäinen sääntely ja liian korkea verotus. Kaiken kruununa päätöksenteko on poukkoilevaa”, Orpo kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomessa tarvitaan investointeja.

”Pitkällä aikavälillä Suomen taloudellisen ja muun menestyksen määrittävät yrittäjyyden määrä, tänne kertyvä pääoma, kehittyvät ja vahvat toimijat sekä ennen kaikkea kansakuntamme osaaminen.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)