Verkkouutiset

Perussuomalaiset vaativat ARAn lakkauttamista: ”Tilanne on sietämätön”

Perussuomalaisten mielestä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) on purettava, koska se on epäonnistunut tehtävässään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) käytössä on valtion lähes 20 miljardin asuntorahoitussalkku. Vuosittain keskus tekee uusia rahoituspäätöksiä yli 1 000 miljoonalla eurolla.

ARAn tehtävä on turvata pienituloisille mahdollisuus kohtuuhintaiseen asumiseen. Tässä tehtävässään ARA on perussuomalaisten epäonnistunut.

– Kasvukeskuksissa on kohtuuhintaisista asunnoista huutava pula. ARAn rahoittamien vuokra- ja asumisoikeustalojen sijoittajaomistajat perivät ARAn siunauksella markkinavuokria ja keräävät miljoonavoittoja. Sijoittajat myös tekevät kokonaisilla ARA-taloilla keskenään pilkkahintaisia kauppoja ohi asukkaiden, todetaan perussuomalaisten puoluevaltuuston yksimielisesti hyväksymässä lausumassa.

Kasvukeskusten ulkopuolella asumisen ongelmana on omistusasuntojen vakuusarvojen lasku, joka estää pankkilainan saamisen kotien peruskorjauksiin.

Perussuomalaiset katsovat tilanteen olevan sietämätön. Sen korjaamiseksi ARA on lakkautettava. Perussuomalaiset esittävät ARA:n tilalle mallia, jossa ilman lisärahaa turvataan kohtuuhintainen asuminen koko maassa.

Mallissa Valtiokonttori päättää kohtuuhintaiseen vuokra-asuntotuotantoon myönnettävästä arava- ja korkotukirahoituksesta, joka suunnataan ensisijaisesti kuntien omistamille yhtiöille.

Kela päättää pienituloisille asunnonostajille tai peruskorjaajille suoraan myönnettävistä täytetakauksista ja korkotuesta. Näin avataan pienituloisille mahdollisuus omistusasumiseen ja edesautetaan kasvukeskusten ulkopuolella sijaitsevien kotien peruskorjausta.

Asumisoikeuslakia uudistetaan niin, että asukkaille turvataan heidän asumisoikeusyhtiöön tekemänsä pääomasijoituksen mukainen vaikutusmahdollisuus omaan asumiseensa. Näin turvataan asumisoikeusasumisen elinkelpoisuus vaihtoehtoisena asumismuotona

Kasvukeskuksissa valtion ja kuntien omistamat yhtiöt aloittavat laajamittaisen valtion rahoittaman osaomistusasuntojen tuotannon.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)