Verkkouutiset

”Uudistusten sijaan budjettiriihestä saatiin ulos vain korkealentoinen tiedote”

Perussuomalaisten mielestä kunnianhimoiset, uudet rakenneuudistukset mahdollistaisivat elvyttävän politiikan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kaj Turunen sanoi odottaneensa synkän taloustilanteen vuoksi, että hallitus tekisi budjettiriihessä rohkeita päätöksiä.

– Olemme esittäneet, että hallitus päättäisi kunnianhimoisista uusista rakenneuudistuksista, jotka antaisivat meille mahdollisuuden tehdä myös elvyttävämpää, työllisyyttä ja talouskasvua tukevaa suhdannepolitiikkaa. Uudistusten sijaan budjettiriihestä saatiin ulos vain korkealentoinen tiedote, joka hakee orwellmaisuudessaan vertaistaan poliittisessa historiassamme, kansanedustaja Kaj Turunen sanoi pitäessään perussuomalaisten ryhmäpuhetta budjetin lähetekeskustelussa eduskunnassa.

Perussuomalaisten mielestä virkamiesraportti rakennepaketin edistymisestä on lohdutonta luettavaa: kuntien tehtävien karsiminen ei edisty ja hallituksen esitykset lisäävät kuntien menoja. Toimet työurien pidentämiseksi eivät riitä eikä rakenteellinen työttömyys alene tavoitellusti.

– Tästä huolimatta riihessä ei kerrottu merkittävistä uudistuksista näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Perussuomalaisten mielestä riihessä olisi pitänyt päättää pöhöttyneiden lupa- ja valitusprosessien trimmaamisesta.

– Elinkeinoelämän keskusliiton arvion mukaan lupaprosesseissa seisoo tällä hetkellä yli 3,5 miljardin euron edestä investointeja. On edesvastuutonta, ettei hallitus ole puuttunut tähän.

Myös energiapolitiikkamme tarvitsee pikaista rakenteellista uudistusta.

– Tuomme tällä hetkellä noin 8,5 miljardin euron edestä energiaa ulkomailta. Nyt jos koskaan on korkea aika lopettaa lähinnä venäläisiä hyödyttävän energiapolitiikan tekeminen ja ottaa tavoitteeksi kohtuuhintainen ja kotimainen energia.

Lisäksi perussuomalaisten mielestä on toteutettava rakenteellinen uudistus kehitysapuun, joka säästäisi valtion rahoja satoja miljoonia.

Turusen mukaan jos perussuomalaisten ehdottamat rakenteelliset uudistukset toteutettaisiin, olisi mahdollista investoida tulevaisuuteen ja tehdä elvyttävämpää finanssipolitiikkaa.

Omaisuudenmyyntitulot investointeihin

– Budjettiesityksessä peruttiin osa kehyksissä päätetystä leikkauksesta tienpitoon ja lisättiin muutama miljoona erinäisiin infraprojekteihin. Se on hyvä, mutta suhdannetilanne huomioon ottaen täysin riittämätöntä. Projekteihin tarvitaan kunnolla uutta rahaa.

Turusen mukaan rahoitus järjestyisi esimerkiksi käyttämällä valtion omaisuudenmyyntitulot kokonaisuudessaan uutta kasvua tukeviin investointeihin ja ottamalla käyttöön perussuomalaisten aiemmin ehdottama kehitysapurahasto.

Myös verotusta on perussuomalaisten mielestä syytä uudistaa oikeudenmukaisempaan ja talouskasvua tukevampaan suuntaan.

– Aloittavia ja kasvavia yrityksiä on tuettava verotuksellisesti nykyistä paremmin. Tähän oiva keino olisi ALV:n alarajan nostaminen 20 000 euroon ja niin sanotun huojennusalueen katon nosto 40 000 euroon sekä Viron-mallisen yritysverotuksen käyttöönotto työllistäville kasvuyrityksille.

Tuloverotusta pitäisi Turusen mielestä uudistaa siten, että tonnin kuussa voisi ansaita verovapaasti.

– Sen lisäksi, että tämä olisi oikeudenmukainen uudistus, se tekisi myös työn vastaanottamisesta nykyistä kannattavampaa. Veroton ensimmäinen tonni purkaisi merkittävästi kannustinloukkua, ja sen voisi toteuttaa kustannusneutraalisti, Turunen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)