Verkkouutiset

Jaana Pelkonen: Ravintola-anniskelun arvonlisäveroa pitää alentaa

Kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok.) mielestä osana alkoholilain kokonaisuudistusta pitää ravintola-anniskelun arvonlisävero alentaa ruuan alvin tasolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jaana Pelkonen jättää perjantaina lakialoitteen, jonka mukaan osana alkoholilain kokonaisuudistusta anniskelun arvonlisävero alennettaisiin ruuan alvin tasolle.

– Ministeri Rehula raotti eilen tarkoin varjeltua salaisuutta ja toi julkisuuteen suunnitelmiaan alkoholilain kokonaisuudistuksesta. Listalla on positiivisiakin sääntelynpurkuehdotuksia erityisesti liittyen ravintoloita kurittavaan sääntelyyn. Merkittävimmät tarvittavat uudistukset, kuitenkin loistavat vielä poissaolollaan Yksi näistä liittyy verotukseen ja anniskelun arvonlisäveroon, Pelkonen kertoo tiedotteessaan.

Hän muistuttaa ravintola-anniskelun vähentyneen jatkuvasti kuluneiden vuosien aikana. Toistuvilla alkoholiveronkorotuksilla ja raskaalla sääntelyllä on hänen mukaansa kotimaisten ravintoloiden kustannukset ajettu korkeiksi ja toimintaympäristö miltei mahdottomaksi.

– Ravintolakulutuksen osuus alkoholinkulutuksesta on puolittunut vuoden 1997 jälkeen ja laskenut 2000-luvulla 17 prosentista noin 10 prosenttiin. Ravintoloiden jatkoajoilla kulutetun alkoholin osuus on kutistunut arviolta puoleen prosenttiin, Pelkonen luettelee.

Alkoholin kulutus on Pelkosen mukaan siirtynyt koteihin ja muihin valvomattomiin tiloihin. Myös laiton anniskelu rehottaa.

– Matkustajatuonti on jo lähes kaksinkertaista ravintolamyyntiin verrattuna. Suomelta jää saamatta merkittävä määrä verotuloja. Haitat kuitenkin hoidetaan ja maksetaan Suomessa, Pelkonen huomauttaa.

Lainsäätäjien pitäisi hänen mielestään olla avarakatseisia ja nähdä ravintola-ala hyödyllisenä elinkeinotoimintana sekä iloisuutta ja sosiaalista kulttuuria edistävänä tekijänä yhteiskunnassa.

– Anniskelu on sosiaalinen ja valvottu tapa nauttia alkoholia, Pelkonen toteaa.

Lue myös:

Jaana Pelkonen tulkitsee ministerin tahtoa: ”Viinien sijaan lisää kossua”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)