Verkkouutiset

Pardia vaatii perumaan toimintamäärärahojen leikkaukset

Hallituksen budjettineuvotteluissa on pidättäydyttävä lomautuksiin tai irtisanomisiin johtavista toimintamenojen leikkauksista, jotta virastot voivat selviytyä edes lakisääteisistä tehtävistään, vaatii Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Ei voi olla niin, että henkilöstö joutuu arpomaan, mitä töitä tehdään ja mitkä jätetään tekemättä, kun resursseja ei ole riittävästi, Niko Simola sanoo.

Simola viittaa leikkauksiin, joista on sovittu hallituksen rakennepoliittisessa ohjelmassa ja kevään kehysriihessä. Näiden lisäksi valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on esitetty uusia valtion virastojen ja laitosten määrärahojen leikkauksia.

Simola vaatii hallitusta luopumaan määrärahaleikkauksista ja budjetoitava talousarviossa kaikki tiedossa olevat menot täysimääräisinä, myös henkilöstömenot.

Pardian puheenjohtajan mukaan tälläkin hetkellä lukuisissa valtion virastoissa on meneillään yt-neuvotteluja henkilöstön vähentämiseksi. Pieniin ja suuriin toimintamenojen leikkausiin reagoidaan järeimmin mahdollisin toimenpitein.

Viimeksi Patentti- ja rekisterihallitus ilmoitti 120 henkilöä koskevista yt-neuvotteluista, joiden tarkoituksena on irtisanoa enintään 30 henkilöä. Edelliset irtisanomisiin johtaneet yt-neuvottelut on PRH:ssa käyty vuosina 2011 ja 2012.

– Jatkuvat irtisanomisneuvottelut työllistävät virastojen hallintoa ja syövät kohtuuttomasti virastojen henkisiä voimavaroja. Valtion tehtävistä arvioidaan jäävän eläkkeelle tai muutoin poistuvan vuonna 2015 yli 11 000 ihmistä, Simola sanoo.

Lähivuosina vaihtuvuus on erittäin suuri.

– On melko käsittämätöntä, ettei yli 80 000 työntekijän valtiokonsernissa kyetä sijoittamaan toiminnan painopisteiden muuttuessa vapautuvaa henkilöstöä uusiin tehtäviin ja välttymään irtisanomisilta, Simola toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)