Pardia: Aluehallintouudistuksessa taattava yhdenvertaiset palvelut

Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simolan mielestä itsehallinnollisille alueille on perusteltua siirtää vain ne aluehallinnon tehtävät, joiden hoidossa on ilmiselvä alueellinen ulottuvuus tai vahva kytkös alueiden kehittämiseen.

  • LKS 20131023 Niko Simola valittiin palkansaajajärjestö Pardian uudeksi puheenjohtajaksi Helsingissä, 23. lokakuuta 2013. 

 LEHTIKUVA Vesa Moilanen

    Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola.

    ()

– Aluehallintouudistuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota palvelujen saatavuuteen ja yhdenvertaisuuteen, Niko Simola toteaa tiedotteessaan.

Hänen mielestään nykyisille valtion aluehallinnon tehtäville 18 itsehallinnollista aluetta on aivan liian paljon.

Erityisesti ELY-keskuksissa on viime vuodet tehtäviä keskitetty suuralueille, joita on neljä tai kokonaan valtakunnallisesti hoidettavaksi. Hallinnon tehtäviä varten on myös perustettu uudet toimijat: KEHA-keskus ja aluehallintovirastojen yhteinen hallinto- ja kehittämispalvelut -vastuualue.

– Tavoiteltuja tuottavuus- ja tehokkuushyötyjä tai säästöjä ei saada aikaan, jos nykyisiä valtion aluehallinnon tehtäviä sirotellaan entistä useammilla alueilla hoidettavaksi. Se johtaisi myös osaamisen ja henkilöresurssien käytön heikentymiseen, Simola huomauttaa.

TE-toimistot ovat työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan siirrettävissä uusille itsehallintoalueille.

– Tähän asti on ollut tärkeää, että työ- ja elinkeinopolitiikka, sen ohjaus ja toimeenpano on ollut valtion suorassa ohjauksessa. On kyseenalaista, miten näiden palvelujen siirtäminen parantaisi työvoimapolitiikan toteuttamista ja työllisyyden hoitoa, Simola arvioi.

Uudistuksen toimeksiannossa ei mainita henkilöstöä sanallakaan, eikä henkilöstövaikutuksia ole arvioitu. Simola edellyttääkin, että hankkeen jatkovalmisteluun otetaan henkilöstöjärjestöt mukaan.

Lue myös: Suuret kaupungit näkevät valtauhan – selvitysmies: "en ymmärrä"

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.