Verkkouutiset

Valtiolla päästiin ratkaisuun kilpailukykysopimuksen soveltamisesta

Valtiolla päästiin tiistain vastaisena yönä ratkaisuun alakohtaisissa työ- ja virkaehtosopimusneuvotteluissa kilpailukykysopimuksen soveltamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pardian puheenjohtajan Niko Simolan mielestä neuvotteluissa on ollut kaksi vaikeaa asiakokonaisuutta: työajan pidentäminen 24 tunnilla ja selviytymislausekkeen sisältö.

– Työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa toteutetaan valtiolla pidentämällä säännöllistä työaikaa virastotyössä kuudella minuutilla päivässä, viikkotyössä 30 minuutilla viikossa ja jaksotyössä 90 minuutilla kolmen viikon jaksossa, Simola kertoo Pardian tiedotteessa.

Neuvottelutulokseen on otettu menettelytavat siltä varalta, että jokin tai jotkin valtion virastot joutuisivat vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen, minkä vuoksi henkilöstöä jouduttaisiin vähentämään. Mahdolliset palvelussuhteen ehtojen muutokset sovittaisiin virka-ja työehtosopimuksilla, ja ne olisivat enintään vuoden mittaisia. Sopimuksen voimassaollessa ei sen piirissä olevaa henkilöstöä voida lomauttaa tai irtisanoa.

Lisäksi paikallista sopimista edistetään muun muassa työaikapankkien käyttöönottoon kannustamalla.

Kilpailukykysopimuksen perusteella vähennetään valtiolla lomarahoja 30 prosentilla vuosina 2017, 2018 ja 2019.

Pardian hallitus on kutsuttu koolle tänään tiistaiksi käsittelemään neuvottelutulosta.

Valtion virka- ja työehtosopimusten sopijapuolina ovat Pardian lisäksi Valtion työmarkkinalaitos VTML sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL. Valtion sopimuksessa on noin 78 000 henkilöä.

– Kilpailukykysopimuksen asettamat nuotit ovat raskaita erityisesti julkiselle sektorille ja siksi valtionkin neuvotteluprosessi oli melkoisen vaikea. Työajan pidennyksen toteuttamisratkaisua voi pitää kuitenkin henkilöstön kannalta siedettävänä ja työryhmiin vietiin asioita, joiden toivomme poikivan henkilöstön kannalta myönteisiä asioita tulevaisuudessa, toteaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta neuvottelutuloksesta.

Lue myös:

Neuvottelujärjestö JUKO tyytyväinen kunta-alan kilpailukykysopuun

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)