Verkkouutiset

Ann Selin: Osa-aikaisten pompottelun on loputtava

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin (sd.) vaatii tiukempia pelisääntöjä osa-aikatyön teettämiselle ja lisää arvostusta työntekijöille. Tampereella ja Helsingissä osoitetaan tänään mieltä työntekijöiden oikeuksien puolesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi joulukuun alussa kahden K-Citymarketin kassatyöntekijän kanteen työnantajaansa vastaan. Myyjät olivat olleet vastentahtoisesti osa-aikaisina, vaikka samalla palkattiin kymmeniä uusia kassatyöntekijöitä. Toinen myyjä oli osa-aikaisena 26 vuotta. PAM on valittanut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

– Tuomio oli täysin käsittämätön. Kokoaikaisen työn tarjoamisen ei pitäisi olla mahdotonta varsinkaan, jos samaan aikaan palkataan kymmeniä uusia työntekijöitä, Ann Selin sanoo.

Työsopimuslain mukaan työnantajan on tarjottava töitä jo palveluksessaan oleville osa-aikaisille työntekijöille ennen uusien työntekijöiden palkkaamista. Oikeus lisätyöhön koskee myös määräaikaisessa työsuhteessa olevia työntekijöitä.

– Kokoaikaisia työsuhteita pystytään luomaan, jos vain halutaan. Kyse on työntekijöiden arvostuksesta.

Suomessa työskentelee osa-aikaisena yli 300 000 palkansaajaa. Määrä on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 60 prosentilla. PAMin vuoden 2013 jäsenkyselyn mukaan 71 prosenttia myyjistä työskentelee osa-aikaisena siksi, ettei kokoaikatyötä ollut tarjolla.

Selin vaatii lakia muutettavaksi niin, että työtä voitaisiin teettää osa-aikaisesti ainoastaan työn järjestelyyn liittyvästä perustellusta syystä tai työntekijän omasta pyynnöstä.

– Erityisesti pidempikestoista ja pysyvää lisätyötä tulisi tarjota ensiksi niille työntekijöille, jotka ovat olleet työsuhteessa pisimpään, Selin vaatii.

Tänään perjantaina PAM järjestää mielenosoituksia työntekijöiden oikeuksien puolesta Helsingissä ja Tampereella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)