Verkkouutiset

Palta haluaa kilpailua vääristävät kuntien yhtiöt pois avoimilta markkinoilta

Palvelualojen työnantajien mielestä kuntien omistamille yhtiöille ei pitäisi antaa mahdollisuutta kilpailla avoimilla markkinoilla samalla kun ne toimittavat palveluitaan ilman kilpailutusta omistajilleen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palvelualojen työnantajat Palta toivoo muutoksia hankintalakimietintöön. Paltan mielestä kuntien omistamille yhtiöille ei pitäisi antaa mahdollisuutta kilpailla avoimilla markkinoilla samalla kun ne toimittavat palveluitaan ilman kilpailutusta omistajatahoilleen.

Lakimietinnön mukaan kuntien omistamien yhtiöiden myynnin määrä avoimilla markkinoilla saisi olla 10 prosenttia liikevaihdosta samalla, kun ne toimittavat palveluitaan ilman kilpailutusta omistajatahoilleen.

– Mikäli lakiehdotus tehdään mietinnön mukaisesti, julkinen sektori saisi vääristää kilpailua markkinoilla entiseen malliin ja maksaa mahdollisesti ylihintaa sidosyksikkönsä tuottamista palveluista. Tämä ei olisi yhteiskunnan varojen tarkoituksenmukaista ja tehokasta käyttöä. Suomessa markkinat ovat niin pienet, että linjaus aiheuttaisi edelleen merkittäviä paikallisia markkinahäiriöitä ja vaikeuksia erityisesti pk-yrityksille. Sidosyksikön ulosmyyntiä ei pitäisi sallia lainkaan, toteaa Paltan toimitusjohtaja Riitta Varpe.

Yksityisillä ja julkisomisteisten yhtiöillä pitäisi Paltan mielestä olla samat ja oikeudenmukaiset pelisäännöt.

– Mikäli kunnan omistama yhtiö päättää tuottaa palveluita myös avoimille markkinoille, ei sillä saisi enää olla ilman kilpailutusta yksinoikeutta tuottaa verovaroin kustannettuja palveluita, Varpe painottaa.

Palta esittää myös, että julkisten hankintojen viranomaisvalvontaa on tehostettava nykyisestä. Kilpailu- ja kuluttajavirastolle olisi annettava laajat valtuudet valvoa julkisten hankintojen lainsäädännön noudattamista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)