Verkkouutiset

Palola: Pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolikiintiöt lakisääteisiksi

STTK:n puheenjohtaja Antti Palolan mielestä pelkkä hyvä tahto ei riitä miesten ja naisten tasa-arvon toteutumiseen työelämässä. Hän ehdottaa esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolikiintiöiden säätämistä lailla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

STTK:n naistenpäivän tilaisuudessa puhunut Palola sanoi, että hyvästä tahdosta huolimatta esimerkiksi naisjäsenten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa ei ole kasvanut. Tieto käy ilmi myös eilen julkaistusta Keskuskauppakamarin ja Kauppalehden selvityksestä.

Palola haluaa korjata naisten osuuden pakollisilla sukupuolikiintiöillä. Hän ei nimittäin usko, että naisten osuus korjaantuu tasa-arvoiseksi vapaaehtoisesti.

– On kaunis ajatus, että asiat voisivat aina edetä vapaaehtoisuuden pohjalta. Pelkkä hyvä tahto ei kuitenkaan riitä. Vaaditaan toimenpiteitä ja myös pakottavia keinoja. Jos vinouman odotetaan korjautuvan luonnollisesti, saamme odottaa ikuisesti. Esimerkiksi pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolikiintiöistä pitää säätää lailla, Palola esittää.

Sukupuolikiintiöillä on vaikutettu myönteisesti naisten osuuden kasvuun johtopaikoilla esimerkiksi Norjassa, joka on ottanut käyttöön pakolliset kiintiöt pörssiyhtiöiden hallituksissa. Myös Suomessa luottamustehtävien sukupuolikiintiöt ovat korjanneet vinouman tehokkaasti. Kiintiö voisi Palolan mukaan olla myös määräaikainen, eli poistua kun vinouma on korjautunut.

– Pörssiyhtiöiden sukupuolivinouman korjaaminen lainsäädännöllä osoittaisi, että suhtaudumme yhteiskuntana ongelmaan vakavasti ja haluamme todella muuttaa työelämän vanhentuneita rakenteita. Vaikka kiintiöt eivät koskettaisikaan suurinta osaa naisista henkilökohtaisesti, on niillä merkittävä ajattelutapaa muokkaava merkitys. Kiintiöt viestittävät vielä työuransa alussa oleville tai koulunpenkillä istuville nuorille, että korkeisiinkin johtotehtäviin voivat edetä sekä miehet että naiset, Palola painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)