Verkkouutiset

Petteri Orpo: Metsähallituksen myyntitavoitteet uusiksi

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) on linjannut, ettei Metsähallitus myy isoja yhtenäisiä metsäpalstoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen kehysriihessä asetettiin keväällä tavoitteeksi, että Metsähallitus tuottaa vuosina 2014 ja 2015 valtiolle lisätuloutusta yhteensä 25 miljoonaa euroa kiinteistöjä myymällä. Petteri Orpon mukaan tavoite hoidetaan uudella järjestelyllä.

Kehysriihessä päätettiin, että Metsähallitus myy kaikkia kiinteistölajeja kuten rakennuksia, tontteja, tuulivoimaa, yhteismetsiä ja metsätalousmaata.

– Metsämaan myyntitavoitetta kevennetään huomattavasti. Asetettu lisätuloutustavoite 25 miljoonaa euroa voidaan saavuttaa myyntivoiton tuloutuksen sijaan hyödyntämällä Metsähallitukselle kertyvät myyntitulot pääoman palautuksen kautta. Tällöin yksittäisen kiinteistön myynnistä saatava hinta voidaan tulouttaa kokonaisuudessaan valtiolle, sanoo Orpo.

Uudessa tilanteessa myyntiin laitetaan alle sadan hehtaarin metsäpalstoja, jotka sijaitsevat erillään Metsähallituksen muista palstoista. Laajempia kokonaisuuksia myydään vain erityisistä syistä.

– Myytävillä tiloilla ei saa myöskään olla keskimääräistä merkittävämpiä luonto- tai virkistysarvoja. Näin Metsähallituksen toiminnassa huomioidaan metsäkaupan lisäksi myös luonto- ja virkistysarvot, Orpo selittää.

Metsähallitus on myynyt tänä vuonna 9900 hehtaaria metsämaata, mikä on ennätyksellinen määrä.

– Myyty metsä on mennyt metsäpoliittisesti oikeaan osoitteeseen eli kasvattamaan yksityisten metsätilojen keskikokoa. Ulkomaisille ostajille ei ole myyty yhtään kohdetta. On myös huomattava, että vuoteen 2012 asti Metsähallitus on ostanut enemmän metsiä kuin myynyt niitä, Orpo kertoo.

Ministerin mukaan päätöksen avulla varmistetaan, että Metsähallitus pystyy harjoittamaan metsätaloutta pitkäjänteisesti, ja että sen tuloutuskyky säilyy.

Asiasta päätetään lopullisesti valtioneuvoston käsittelyssä marraskuun alkupuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)