Verkkouutiset

Valtiovarainministeri Petteri Orpo: Ykköstavoite on työllisyyden parantaminen

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan poliittisesta syksystä tulee kova, mutta ykköstavoite on työllisyyden parantaminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kokoomuksen keskeinen tavoite on hyvinvoiva maa, jossa mahdollisimman monella on työtä ja tasa-arvoiset mahdollisuudet, maa, jossa kaikki pysyvät mukana. Talouskasvu antaa eväät pitää heikoimmista huolta ja palvelujen on oltava tasa-arvoisesti kaikkien saatavilla. Ilman uudistumista Suomi ei pärjää, Petteri Orpo määritteli kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Jyväskylässä.

Hän kuitenkin huomautti, että maailmassa on tapahtunut asioita, jotka vaikuttavat syksyn toimintaympäristöön, näitä ovat muun muassa Turkin vallankaappausyrityksen jälkimainingit, Brexitin luoma epävarmuus ja kansainvälinen terrorismi.

Niin ikään Orpo totesi, että kansalaisten tyytymättömyys ja pettymys poliitikoihin Suomessa, Euroopassa ja vaikka Yhdysvalloissa on ymmärrettävää.

– Politiikka e ole löytänyt ratkaisuja maailman muutoksesta aiheutuneisiin ongelmiin. Tätä ei kuitenkaan saa hyväksyä, vaan on tehtävä enemmän ja paremmin. Päätökset pitää perustella. Niitä tehdään siksi, että tulevaisuus on parempi. Maailman muutos pitää ymmärtää, hän sanoi.

Työllisyyspaketti ykkösenä budjettiriihessä

Orpo muistutti, että helppoja ratkaisuja ei ole.

– Uudistuksia vaaditaan. Ilman korkeaa työllisyysastetta hyvinvointia sellaisena kuin olemme tottuneet ei ole. On tehtävä valinta: taistelemmeko korkean työllisyyden puolesta vai leikkaammeko. Minä en halua tehdä yhtään leikkausta, hän vakuutti.

Esimerkeiksi Orpo otti nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden.

– Nuoren ensimmäinen työpaikka on tärkein. Jos sitä ei saa, sen jäljet ovat pitkät. Nuorisotyöttömyyden alentaminen vaatii erityistoimia.

Pitkäaikaistyöttömyyden osalta hän sanoi vaikuttavan siltä, että yli 55-vuotiaat ovat jo ikään kuin luovutettu, ”eikä niin voi olla”.

Orpo totesi, että työttömyyteen käytetään 6,3 miljardia euroa vuodessa. Tästä herää kysymys, voisiko jotakin tehdä paremmin moisella summalla.

– Yksi suuri pulma on kohtaanto-ongelma ja kannustinloukut, eli työtä ei kannata ottaa vastaan, jos siitä ei jää mitään käteen tai menee jopa miinukselle. Eikä tämä ole työttömän syy, Orpo korosti.

Hänen mielestään budjettiriihen tärkein yksittäinen asia onkin hallituksessa jo sovittu paketti työllisyyden parantamiseksi, jota jo valmistellaan valtiovarainministeriössä ja työ- ja elinkeinoministeriössä. Paketissa on tarkoitus muun muassa purkaa kannustinloukkuja, lisätä työttömyysturva aktivointia ja alentaa yrittäjien kynnystä palkata työntekijöitä.

Puolen vuoden kuluttua hallituksen puolivälitarkastelussa puolen vuoden kuluttua voidaan katsoa, pitääkö vielä tehdä jotakin.

Huolena velkaantuminen

Perjantaina julkaisemassaan budjettiesityksessä Orpoa huolettaa velkaantuminen. Uutta velkaa otetaan ensi vuonna noin 5,9 miljardia euroa.

– Iso huoli minulla on, että valtion velkaantuminen jatkuu jo päätetyistä leikkauksista huolimatta.

Orpo kuitenkin totesi, että uusia leikkauksia ei tehdä. Hallituksessa uskotaan, että valmisteltavalla työllisyyspaketilla työllisyys ja sitä kautta talous saadaan kääntymään paremmalle uralle.

Aidosti tyytyväinen valtiovarainministeri on budjettiesityksessään sekä palkansaajille että eläkeläisille suunnattavaan 0,5 prosentin veronalennukseen. Orpo totesi, että näin seitsemän vuotta kestänyt veronkiristysputki saatiin poikki.

– Kaikille suunnattu veroale oli vastuullinen ja perusteltu ratkaisu. Se tukee ostovoimaa, Orpo sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)