Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan maataloustuotannon odotetaan kasvavan jopa 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
– Tässä kasvussa haluamme olla mukana. Suomalaisen ruuan mahdollisuudet maailmalla ovat lähes rajattomat, kun yhdessä edistämme sen näkyvyyttä ja muistamme kertoa sen erityispiirteistä kaikissa yhteyksissä, Petteri Orpo totesi avatessaan VILJO-maatalousmessut Kiuruvedellä perjantaina.
Maataloudessa tuotannon kannattavuus ja jatkuvuus riippuvat Orpon mukaan kolmesta perustekijästä: markkinatuotoista, tuotantokustannuksista ja tuista. Pohjoisissa viljelyoloissa tuotantokustannukset suhteessa tuotantomääriin ovat selvästi korkeammat kuin muissa EU-maissa keskimäärin. Yhteisillä markkinoilla muodostuva tuottajahinta ei riitä Suomen oloissa kattamaan kustannuksia.
– Maatalouden peruskannattavuus ja kotimainen ruuantuotanto on varmistettava monipuolisilla tukivälineillä. Kotimaisen, turvallisen ruuan saatavuus on suomalaisille niin arvokas asia, että siihen halutaan edelleen panostaa vahvalla julkisella rahoituksella, Orpo sanoi.
Tuottajan on hänen mukaansa saatava tehdylle työlle markkinoilta oikeudenmukainen hinta, joka kattaa mahdollisimman suuren osan tuotantokustannuksista.
– Hallituksemme on sitoutunut parantamaan kannattavuuden edellytyksiä myös markkinaehtoisesti. Katse on suunnattava markkinoiden toiminnan parantamiseen sekä panos- että tuotemarkkinoilla. On myös tärkeää, että maatalouden tuotantokustannuksia alennetaan ja siksi rakennekehitystä pitää edelleen edistää, Orpo totesi.