Verkkouutiset

Ministereiden ja voimayhtiöiden tavoitteena vaelluskalojen luontainen lisääntyminen

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) ja ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) keskustelivat perjantaina voimayhtiöiden kanssa vaelluskaloista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vesivoimayhtiöiden johtajien ja Energiateollisuus ry:n edustajien kanssa käydyssä keskustelussa käytiin läpi keinoja kohentaa uhanalaisia vaelluskalakantoja. Elinvoimaisemmista kalakannoista hyötyisi luonnon lisäksi myös kalatalous ja matkailu.

– Tilaisuudessa päätettiin yhteinen tavoite, joka on varmistaa vaelluskalojen luontainen lisääntyminen, kertoo Orpo ministeriöiden tiedotteessa.

Hän pitää tätä yhteistyön avausta merkittävänä käännekohtana suomalaisessa kalastuspolitiikassa.

– Myös voimayhtiöiden on kannettava yhteiskunnallinen vastuunsa ja huolehdittava siitä, että uhanalaiset vaelluskalat pääsevät nousemaan jokiin, Grahn-Laasonen puolestaan toteaa.

Keskustelussa osoittautui, että yhtiöt ovat jo tehneet omia suunnitelmiaan ja toimiaan asian eteen. Osallistujat totesivat, että nyt on aika siirtyä entistä vahvemmin suunnitelmista ja tutkimuksesta käytäntöön.

Tavoitetta lähdetään toteuttamaan yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöminiteriön ja vesivoimayhtiöiden kesken.

– Yhteistyö tarvitsee koordinaatiota, ohjausta ja seurantaa. Maa- ja metsätalousministeriö ottaa asiassa vetovastuun hyvässä yhteistyössä ympäristöministeriön kanssa, Orpo kertoo.

Myös ratkaisuja haetaan yhteistyössä. Kalateiden suunnittelun ohella tärkeätä on tehdä esimerkiksi kalojen ylisiirtoja kutupaikoille sekä mäti- ja poikasistutuksia rakennettuihin jokiin.

Vesistöjen hyvästä kunnostakin on huolehdittava. Elvyttämistoimenpiteitä kehitetään ja tutkitaan, jotta rahoitus voidaan suunnata vaikuttaviin hankkeisiin.

Tämän hetkinen valtion rahoitus vaelluskalakantojen vahvistamiseksi ei Orpon ja Grahn-Laasosen mielestä ole riittävä. Seuraavalla hallituskaudella pyritään heidän mukaansa turvaamaan nykyistä parempi rahoitus.

Tavoitetta tukee toissa vuonna valmistunut kalatiestrategia, tuore lohi- ja meritaimenstrategia sekä uusi kalastuslaki, joka on nyt eduskunnan käsittelyssä.

– Uskon vakaasti, että kalatalouden, ympäristönsuojelun ja voimatalouden tavoitteet voidaan sovittaa yhteen niin, että kaikki ovat tyytyväisiä. Tämä edellyttää laajaa yhteistyötä ja eri osapuolten sitoutumista asiaan, Orpo painottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)