Verkkouutiset

Opetusministeri haluaa opiskelijat mukaan perustulokokeiluun

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) esittää, että hallituksen perustulokokeiluun otetaan mukaan myös opiskelijoita yhtenä kohderyhmänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitusohjelman mukaisen kokeilun on suunniteltu alkavan vuonna 2017.

– Perustulokokeilu on mahdollisuus kokeilla kokonaan uudenlaista opintotukimallia ja saada kokemuksia opintotuen pitkän aikavälin kehittämiseen. Nykyisessä opintotukimallissa on ongelmia. Se ei toisaalta tarjoa riittäviä edellytyksiä nopeaan valmistumiseen, mutta samalla työnteko opintojen ohessa on vaikeaa ja epäkannustavaa, Sanni Grahn-Laasonen toteaa.

Hän toteaa, että vain harva voi opiskella opintotuella kokopäiväisesti, koska rahat eivät riitä.

– Samalla malli on jäykkä, ja työntekoa estävät tulorajat ovat matalat. Opiskelijan lisätienestejä rajoitetaan, vaikka opinnot etenisivät kuinka hyvin, ministeri sanoo.

Kymmenet tuhannet opiskelijat ovat saaneet viime päivinä Kansaneläkelaitokselta kirjeen opintotuen takaisinperinnästä. Liikaa tienanneet voivat palauttaa opintotukea vapaaehtoisesti toukokuun loppuun asti. Sen jälkeen Kela korottaa takaisinperittävää summa 15 prosentilla.

– Vaikka opintotuen takaisinperinnän ehtoja on viime vuosina helpotettu, 15 prosentin rankaisukorotus on satojen eurojen lisälasku opiskelijalle. Se on kohtuuton rangaistus ahkeruudesta ja työnteosta ja voi pahimmillaan ohjata jopa pikavippien ottamiseen talouden paikkaamiseksi, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän näkee yhtenä ratkaisuna valmistelussa olevan kansallisen tulorekisterin, jonka valmistelun hallitus on käynnistänyt. Vuoden 2019 jälkeen Kela saa opiskelijoiden ajantasaiset tiedot verottajalta suoraan.

– Oletettavasti takaisinperinnät vähenevät, kun omia tuloja voi seurata reaaliaikaisesti. Samalla hallinto ja paperityöt kevenevät, Grahn-Laasonen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)