Olli Rehn: Voimme saavuttaa Ruotsin vuonna 2017

Mikäli kilpailukykysopimus saa riittävän kattavuuden ja myös alakohtaisissa tes-neuvotteluissa onnistutaan kesään mennessä, voimme saavuttaa Ruotsin tason yksikkötyökustannuksissa vuoteen 2017 ja Saksan vuoteen 2020 menneessä, sanoo elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

  • LKS 20160219 - Elinkeinoministeri Olli Rehn tiedotustilaisuudessa Helsingissä 19. helmikuuta 2016. Sähkömarkkinalakiin on tulossa katto siirtohintojen korotuksille ja määräykset, kuinka usein korotuksia saa tehdä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Elinkeinoministeri Olli Rehn.

    ()

– Olemme jääneet pahasti jälkeen muista Pohjoismaista ja Saksasta tärkeillä talouden mittareilla. Suurin haasteemme ei kuitenkaan ole ollut mittareiden alavireiset käyrät sinällään, vaan kykenemättömyys uudistuksiin. Ongelmamme ovat rakenteellisia ja ilmentävät heikkoa kilpailukykyä. Siksi lääkkeetkin tulee kohdentaa rakenteellisten ongelmien ratkaisuun ja suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukyvyn parantamiseen, Olli Rehn sanoi Vaasan yliopistolla yleisöluennollaan maanantaina.

Hän totesi, että talouden kasvu lähtee yrityksistä.

– Kun olosuhteet ovat suotuisat, yrityksillä on taipumus ryhtyä investoimaan, kasvamaan ja työllistämään. Hallituksen toimet tähtäävätkin nimenomaan yritysten toimintaympäristön parantamiseen, jotta investoinnit ja kasvu saadaan liikkeelle.

– Kilpailukykysopimukseen liittyy paikallisen sopimisen ja henkilöstön edustuksen kehittäminen. Tällä tuodaan päätöksentekoa sinne missä työllisyys- ja kilpailukykyasiat ovat suoraan iholla – siis yrityksiin. Paikallinen sopiminen ei ole sanelua, vaan nimenomaan sopimista, mikä edellyttää vahvaa luottamusta ja kumppanuutta työpaikoilla, Rehn sanoi.

Hänen mukaansa työ- ja elinkeinoministeriön kärkihankkeista tärkein tukee samoja tavoitetta.

– Yrittäjyyspaketti poistaa yrittämisen esteitä ja parantaa niin koti- kuin maailmanmarkkinoillakin toimivien yritysten toimintaedellytyksiä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.