Prosenttitaiteen periaatetta laajennetaan

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on asettanut asiantuntijaryhmän ohjaamaan prosenttitaiteen periaatteen laajentamista.

  • LKS 20160105 - Finland's Culture and Education Minister Sanni Grahn-Laasonen with Finnish hockey fans in a bar in Berlin, on January 5, 2016, watching the 2016 IIHF World Junior Ice Hockey Championship final match Finland vs Russia played Helsinki, Finland. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Sanni Grahn-Laasonen

    ()

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on asettanut asiantuntijaryhmän ohjaamaan prosenttitaiteen periaatteen laajentamista.

Prosenttiperiaate tarkoittaa taidehankintojen rahoitusmallia, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen. Tavoitteena on parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä edistää taiteen hyvinvointivaikutuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteen mukaan kolmivuotisella kärkihankkeella tuodaan kulttuuri lähemmäs jokaista suomalaista edistämällä julkisissa tiloissa ja laitoksissa esillä olevaa taidetta. Hankkeella pyritään lisäämään eri taiteenalojen ja kulttuuripalvelujen tarjontaa ja käyttöä sosiaali- ja terveydenhuollon hoito- ja asiakastyössä, esimerkiksi sairaaloissa, vanhustenhuollossa ja lastensuojelussa.

Prosenttiperiaatetta on tarkoitus laajentaa siten, että taidehankinnat koskisivat nykyistä laajemmin myös muita taiteen muotoja kuin visuaalista taidetta. Sosiaali- ja terveydenhuollon käyttökustannuksista varattaisiin osuus taide- ja kulttuuripalveluiden hankintaan tai taide- ja kulttuurilähtöisen hoito- ja asiakastyön kehittämiseen.

Kärkihankkeelle on varattu kahden miljoonan euron rahoitus vuosille 2016–2018. Määrärahalla tuetaan kuntia, kuntayhtymiä ja muita toimijoita hyvien käytäntöjen ja uusien toimintatapojen kehittämisessä.

Asiantuntijatyöryhmä ohjaa prosenttiperiaatteen laajentamisen kärkihanketta ja tekee ehdotuksen prosenttitaiteen mukaisten uusien toimintamallien vakiinnuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Ryhmän puheenjohtajana toimii ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.