Barack Obaman määrä kertoa Guantanamon vankileirin sulkemisesta

Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman on määrä kertoa puolustusministeriön suunnitelmista Guantanamon vankileirin sulkemiseksi myöhään tiistai-iltana.

  • LKS 20160217 MNN016; US President Barack Obama speaks during a press conference following a meeting of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) at the Sunnylands estate on February 16, 2016 in Rancho Mirage, California. / AFP / MANDEL NGAN - LEHTIKUVA / AFP

    Barack Obama.

    ()

Presidentti Barack Obama pitää televisioidun puheen aiheesta Suomen aikaa aamuyöstä keskiviikkona.

CNN:n mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriön, Pentagonin, suunnitelmat vankileirin lopettamiseksi ovat pääpiirteissään jo tiedossa. Jäljellä olevista vangeista osa on tarkoitus siirtää muihin maihin – ja vaarallisimmiksi arvioidut vangit on tarkoitus siirtää vankilaan Yhdysvaltojen maaperällä.

Guantanamon vankileirillä on nykyään enää noin 91 vankia. Vangeista huolehtii noin 2 000 siviili- ja sotilashenkilöä. Vankileirin ylläpitämisen kustannukset ovat satoja miljoonia dollareita.

Guantanamon vankileirin sulkemisen esteenä on kuitenkin ollut lakiteknisiä seikkoja. Laki muun muassa kieltää Yhdysvaltain armeijaan kuuluvia siirtämästä vankeja Yhdysvaltain maaperälle. Lakiteknisiin seikkoihin on nyt tarkoitus saada vastaus.

Obama lupasi sulkea Guantanamon vankileirin jo vuoden 2008 presidentinvaalikampanjassaan, ja teki asiaa koskevan määräyksen heti astuttuaan virkaan. Kongressin vastustuksesta ja juridisista ongelmista johtuen vankileirin sulkeminen on osoittautunut kuitenkin mutkikkaaksi haasteeksi.

Vankileiri sijaitsee Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Kuubassa. Se käynnistettiin vuonna 2002 vankileiriksi erityisen vaarallisiksi arvioiduille vangeille, jotka ovat jääneet kiinni sotilasoperaatioissa ulkomailla.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.