Verkkouutiset

Sauli Niinistö: Dialogi Itämeren turvallisuustilanteesta on tarpeen

Tasavallan presidentti nosti Vladimir Putinin kanssa käymissään keskusteluissa esiin Itämeren tilan ja mustan hiilen torjumisen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hänellä ja Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on ollut Putinin työvierailun yhteydessä paljon mielenkiintoista keskusteltavaa.

– Arvostamme sitä, että presidentti Putin on tullut kunnioittamaan juhlavuottamme, Niinistö aloitti.

– Tänä päivänä meillä on, kuten naapureilla pitääkin olla, runsaasti hyviä kahdenvälisiä suhteita. Olemme nähneet myös tiettyä vilkastumista, kun talous voi kummassakin maassa hieman paremmin. Turisteja liikkuu enemmän kumpaankin suuntaan ja kauppavaihto on selkeästi kasvanut.

Niinistö nosti presidenttien yhteisessä lehdistötilaisuudessa esiin Krasnyi borin suuren jätevuoriongelman.

– Siitä puhuimme jo viime vuonna ja nyt on tapahtunut edistystä. On otettu näytteitä ja toivottavasti päästään eteenpäin konkreettisiin toimiin.

Niinistön mukaan presidentin keskustelivat myös Itämeren turvallisuustilanteesta. Hän nosti esiin kaksi alueella edessä olevaa suurta sotaharjoitusta

– Olemme muutenkin nähneet sotilaallinen liikenteen kasvaneen Itämerellä.

– Jotta vältytään sellaiselta, jota kukaan ei halua, on jatkuva dialogi varsin tarpeen. Toivoisin, että Suomessakin kiinnitettäisiin huomiota siihen, että asiat eivät ole menneet pelkästään huonoon suuntaan.

Tasavallan presidentti viittasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin lausuntoon edellisen Naton ja Venäjän välisen kokouksen jälkeen. Stoltenberg kutsui kokousta rakentavaksi.

– Dialogin tarpeellisuudesta kertonee myös se, että ICAO on onnistunut sopimaan hyvistä käytännöistä ilmaliikenteessä ja jatkaa edelleen transponderiasian käsittelyä, jossa näyttää olevan hyvää henkeä.

ICAO on kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö.

Niinistön mukaan hän sai keskusteluissa Putinilta kovasti ymmärtämystä sellaista ajatusta kohtaan, että Suomi esittäisi tarjouksen, ”josta on vaikea kieltäytyä”.

– Tarjous lähtee liikkeelle mustan hiilen, noen torjunnasta. Siinä on kaksi elementtiä: vanhentuneet energialaitokset ja soihduttaminen.

– Mustan hiilen torjuminen tässä ulottuvuudessa ei vaikuttaisi kenenkään taloudellisiin ajatuksiin.

Presidentit keskustelivat Punkaharjulla myös Ukrainan kriisistä.

– Me puhuimme myöskin Ukrainan tilanteesta, joka ei ole parantunut. Edelleenkin olisi tärkeä saada aikaan aselepo ensi vaiheessa ja liikkua eteenpäin vaikka pienen askelin, esimerkiksi vankien vapauttamisen kautta.

Tasavallan presidentin mukaan hän ei vielä ehtinyt keskustella Vladimir Putinin kanssa aseistariisunnasta ja Syyrian tilanteesta, mutta tähän voi Niinistön mukaan tulla vierailun yhteydessä vielä mahdollisuus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)