Kai Mykkänen Turkin uhittelusta: En usko, että pakolaissopimus jäädytetään

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen pitää Turkin viimeaikaista uhittelua eurooppalaisia valtioita vastaan osin sisäpoliittisesti motivoituneina puheina.

  • LKS 20170224 20170124 //  20170117 LKS 20161125 Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen eduskunnassa Helsingissä perjantaina 25. marraskuuta 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Kai Mykkänen.

    ()

– Tämä on huolestuttavaa, mutta tarkoitettu osittain sisäpoliittiseen käyttöön. Turkissa äänestys presidentin vallan lisäämisestä on vielä edessä, Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Verkkouutisille Turkin sanasotaa eurooppalaisten maiden kanssa.

Turkin uhittelu erityisesti Alankomaita vastaan kiihtyi ennen maassa keskiviikkona järjestettyjä parlamenttivaaleja. Alankomaat kieltäytyi päästämästä maahan Turkin kansanäänestyksen puolesta kampanjoimaan tulleen ministerin. Vastaava kiista Turkilla on ollut Saksan kanssa. Turkki on syyttänyt molempia maita natsismista, ja uhannut tilanteen johtavan uskonnollisiin sotiin Euroopassa.

Turkkilaiset äänestävät huhtikuussa kansanäänestyksessä presidentin valtaoikeuksien lisäämisestä. Myös ulkomailla asuvat turkkilaiset ovat äänioikeutettuja. Esimerkiksi Saksassa asuu pysyvästi 1,5 miljoonaa Turkin kansalaista.

– Luulen, että tämä on tapa, jolla haetaan kansallismielisyyttä, ja ilmeisesti aika onnistuneesti tällä vastakkainasettelulla turkkilaisten keskuudessa, Mykkänen kommentoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan totesi torstaina, että Euroopan unioni voisi unohtaa pakolaissopimuksen, joka vuosi sitten pysäytti pakolaisten virran Turkin kautta Eurooppaan.

– En usko, että tämä kuuma kysymys eli pakolaissopimuksen jäädyttäminen tulee tapahtumaan, koska itse asiassa Kreikasta on palautettu Turkkiin vähemmän ihmisiä nyt pakolaissopimuksen voimassaoloaikana kuin ennen sitä, Mykkänen arvioi.

Hän muistuttaa, että pakolaisten virta Eurooppaan oli myös Turkille hyvin suuri ongelma ja turvapaikanhakijoiden matkoja Eurooppaan pyöritti kasvava rikollisjoukko, joka pumppasi ihmisiä sisään Turkkiin ja sieltä eteenpäin.

– En usko, että on Turkin etu käynnistää tätä pumppua uudelleen, Mykkänen sanoo.

Ministerin mielestä on oikein, että Euroopassa reagoidaan selkeällä tavalla Turkin toimiin, mutta hän varoittaa tekemästä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

– Joka tapauksessa Turkki on ja pysyy saranavaltiona Euroopan ja Lähi-idän välissä, ja on tärkeä yrittää koittaa pitää nyörejä heidän ja lännen välillä myös pystyssä, Mykkänen sanoo.

Suomen kannalta ministeri pitää tärkeänä, että Turkin kanssa pidetään avoinna vuoropuheluyhteys ja kaupankäynti.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.