Verkkouutiset

Uusi ministeri Kai Mykkänen: Brexit ei vaikuta Venäjä-pakotteisiin

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen pitää puheita pakotteiden alasajosta liioiteltuina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) uskoo, että Britannian EU-erosta huolimatta unionista löytyy jatkossakin ”riittävä tuki” EU:n pakotepolitiikalle Venäjän suuntaan.

– Uskon, että EU:sta löytyy riittävä tuki sille alkuperäiselle ajatukselle, että kun Venäjä on rikkonut kansainvälistä oikeutta, liittänyt osan Ukrainaa itseensä, puuttunut Itä-Ukrainan konfliktiin eikä ole pystynyt omalta osaltaan täyttämään Minskin sopimuksen ehtoja, niin näiden olojen vallitessa pakotteita joudutaan jatkamaan, Kai Mykkänen arvioi Verkkouutisille.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän Ylelle antamien näkemysten mukaan erityisesti Saksassa on jo käynnistynyt keskustelu Venäjän talouspakotteiden purkamisesta.

– Mielestäni Penttilän kommentit olivat voimakkaasti liioiteltuja tämän asetelman osalta. Eri jäsenmaissa on ollut jo pitkään tiettyjä piirejä, jotka ovat ajatelleet näistä pakotteista toisin ja joissa saatetaan nyt pohtia, että lähdetäänpä heiluttamaan venettä. Uskon, ettei näkökulma edusta valtavirtaa jatkossakaan, Mykkänen katsoo.

Mykkäsen mukaan pakotepolitiikasta luopuminen marginalisoisi EU:n ulkopoliittista valtaa eikä hän usko jäsenmaiden tätä tahtovan. Hän huomauttaa, että Britannia on myös EU:n jäsen vielä ”vähintään sen kaksi vuotta, mitä neuvotteluprosessia Brexitin osalta käydään”.

– Oma arvioni on, että Brexit ei ratkaisevasti muuta EU:n päätöksentekoa pakoteasiassa myöskään ensi syksyn aikana.

– Pakotepolitiikassa tai kauppapolitiikassa, joka väistämättä sitoo myös heitä (brittejä), he tulevat varmaan ottamaan kantaa asioihin samalta pohjalta kuin aiemminkin.

Ei ”yhtäkkistä vaaraa”

Ulkomaankauppaministeri Mykkäsen mielestä on niin EU:n kuin Suomenkin etu, että EU:n ja Britannian väliset kauppasuhteet jatkuvat Brexitistä huolimatta tiiviinä.

– Seuraavat kaksi vuotta vapaakauppa ja sisämarkkinat myöskin Britannian osalta säilyvät. Haluan rauhoitella pk-vientiyrityksiä, joilla on Britanniaan suuntautuvaa kauppaa, että mitään yhtäkkistä vaaraa ei tässä ole olemassa.

Mykkänen huomauttaa, että Britannian viennistä yli puolet suuntautuu EU:n alueelle. Hän uskoo, että britit tulevat jatkossa pitämään ”kynsin hampain kiinni” siitä, että vapaakauppaa syvempi järjestelmä EU-maiden kanssa jatkossakin säilyy. Minkälainen malli tähän luodaan, jää nähtäväksi.

– Itse toivon, että siitä tulisi mahdollisimman yksinkertainen ja jatkuvuutta luova sopimusmalli, ettei tarvitsisi aina avata pykäliä, kun EU:ssa sisämarkkinasäännöksiä muutetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)