Kokoomuksen Multala: Tuntijakokokeilulla kohti toimivampaa lukiota

Tuntijakokokeilu antaa lukioille mahdollisuuden kokeilla nykyistä vapaammin opetuksen järjestämistä, arvioi kansanedustaja Sari Multala (kok.).

  • LKS 20151210 Kansanedustaja Sari Multala (kokoomus) eduskunnassa Helsingissä 27. huhtikuuta 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Kansanedustaja Sari Multala (kok.).

    ()

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt haun lukion tuntijakokokeiluun. Kokeiluun valitaan tänä keväänä mukaan noin 50 lukiota, joille annetaan mahdollisuus tarjota opiskelijoilleen nykyistä valinnaisempaa tuntijakoa.

– Tuntijakokokeilu antaa lukioille mahdollisuuden kokeilla nykyistä vapaammin opetuksen järjestämistä. Kokeilun myötä lukiolainen voisi keskittyä tulevaisuuden suunnitelmien kannalta tärkeiksi kokemiinsa oppiaineisiin ja painottaa nykyistä vahvemmin esimerkiksi luonnontieteitä kurssivalinnoissaan, Sari Multala sanoo.

Opiskelijat voivat itse valita, opiskelevatko he kokeilussa olevan tuntijaon vai nykyisen tuntijaon mukaan.

Lisäksi laajempi valinnaisuus koskisi vain reaaliaineita, jotka on jaettu kahteen oppiaineryhmään eli ympäristö- ja luonnontieteisiin sekä humanistis-yhteiskunnallisiin aineisiin.

Multala huomauttaa, että tuntijakokokeilu ei uhkaa lukion yleissivistävyyttä.

– Jatkossakin lukiolaisten on opiskeltava monipuolisesti tietty vähimmäismäärä molempien oppiaineryhmien aineita. Kokeilussa kiinnitetään myös erityistä huomiota opinto-ohjauksen riittävän määrään, jotta nuorilla olisi entistä paremmat valmiudet tehdä päätöksiä oman opiskelun painotuksista, Multala korostaa.

– Kokeilun tuloksia ja kokemuksia tullaan hyödyntämään, kun tuntijaosta tehdään seuraavan kerran päätöksiä. Siinä yhteydessä voitaisiin myös pohtia tiedekasvatuksen yleistä lisäämistä osana lukion ainevalikoimaa, Multala pohtii.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.