Verkkouutiset

Vasemmistoliiton Li Andersson ja SAK:n Matti Huutola: Oikeiston matalapalkkavyörytys pysäytettävä

Työtä tekevien köyhyyden torjuminen ja yleissitovuuden säilyttäminen ovat kaksikon mukaan ay-liikkeen ja vasemmistoliiton yhteisiä tavoitteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanovat haluavansa ”pysäyttää työnantajaliittojen ja poliittisen oikeiston käynnistämän matalapalkkavyörytyksen”. Huutola ja Andersson puhuivat vasemmistoliiton Työelämäfoorumissa Tampereella lauantaina.

– Suomessa on tultava palkalla toimeen. Työtä tekevien köyhyyden torjuminen on sekä ay-liikkeen että vasemmistoliiton keskeinen tavoite. Erityisen tärkeää tämä on nyt, kun työnantajat ja oikeisto ajavat matalapalkkatyön lisäämistä. Matalapalkka-alojen rakentamisen sijasta työnantajien tulisi palkita työntekijöitä, jotta aitoa tuottavuutta ja kasvua luodaan kestävästi, Matti Huutola sanoo.

– Työehtosopimusten yleissitovuuden säilyttäminen ja vahvistaminen on tässä keskeinen keino ja myös yhteinen tavoite. Suomalaisella työmarkkinamallilla on monia ansioita, ja sitä ei saa ryhtyä romuttamaan.

– Kahdet työmarkkinat ovat todellisuutta Suomessa jo nyt, ja monen työtä tekevän palkka ei riitä elämiseen. Matalapalkkatyön lisäämisen työllisyysvaikutuksista ei ole mitään tutkimusnäyttöä, sen sijaan pienimpien palkkojen korotus lisää ostovoimaa ja sitä kautta työllisyyttä. Pienituloisten palkat menevät suurimmalta osin kulututukseen, eivät finanssimarkkinoille, Li Andersson sanoo.

Palkkatason pitäminen kohtuullisen korkeana suhteessa pääomaan on Anderssonin mukaan keskeinen keino kannustaa työntekijöitä hyvään tulokseen ja samalla huolehtia hyvinvointivaltion edellyttämästä veropohjasta.

– Vasemmistoliiton ja ay-liikkeen huoli näistä asioista on yhteinen. Eriarvoisuus on 2010-luvun suurimpia yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia, ja matalapalkkatyön lisääminen kiihdyttäisi tätä haitallista kehitystä entisestään, Andersson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)