Metsäteollisuus aloittaa liittokohtaiset neuvottelut

Metsäteollisuus ry on päättänyt aloittaa liittokohtaiset neuvottelut.

  • LKS 20150203 Metsäyhtiö UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kertoi yhtiön viime vuoden tuloksesta tiedotustilaisuudessa Helsingissä tiistaina 3. helmikuuta 2015. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

    Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Pesonen.

    ()

Kilpailukykysopimuksen lopullisesta hyväksymisestä järjestö päättää toukokuussa.

– Kilpailukykysopimuksen vaikutukset vientiyritysten kilpailukykyyn jäävät kauas siitä, mitä neuvotteluprosessin alkuvaiheessa tavoiteltiin. Jos lisäksi kuljetusketjua ei saada sitoutumaan kilpailukyvyn parantamiseen, koko sopimus jää torsoksi, katsoo Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Pesonen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK suositteli 17. maaliskuuta jäsenliitoilleen kilpailukykysopimuksen mukaisiin soveltamisneuvotteluihin ryhtymistä.

- EK:n hallitus tulkitsi äänestyspäätöksellään sopimuksen kattavaksi ilman kuljetusketjua. Olemme erittäin pettyneitä EK:n päätökseen jättää merkittävä vientiala yksin sille elintärkeässä kysymyksessä. Sopimuksen tarkoituksena on ollut nimenomaan Suomen viennin kilpailukyvyn parantaminen, sanoo Pesonen.

Hänen mukaansa häiriötön kuljetusketju on kaikille metsäteollisuusyrityksille välttämättömyys, ja sen mukanaolo oli lähtökohta kahden edellisen ratkaisun, vuoden 2011 raamisopimuksen ja vuoden 2013 työllisyys- ja kasvusopimuksen kohdalla.

– Asian painoarvo ei ole vähentynyt. Sen vuoksi haluamme nostaa asian uudelleen EK:n johdon pöydälle, toteaa Pesonen.

Seuraavaksi Metsäteollisuus aloittaa alakohtaiset neuvottelut, jotka toteutetaan siten, että kaikilla metsäteollisuuden sopimusaloilla varmistetaan yritysten tuottavuuden kehittyminen 24 tunnin työajan reaalisella lisäyksellä.

Samalla EK:n on Metsäteollisuuden mukaan varmistettava SAK:n kanssa, että kuljetusketju on mukana sopimuksessa.

– Metsäteollisuus ry arvioi osaltaan toukokuussa, onko sillä edellytykset hyväksyä kilpailukykysopimus. Ratkaisun perustana ovat edistyminen alakohtaisissa neuvotteluissa sekä keskusjärjestöjen toimenpiteet kuljetusketjun mukaantulon varmistamiseksi, molemmat yhdessä ja erikseen. Arviolle luo pohjaa myös maan hallituksen kehysriihessä huhtikuussa tekemät päätökset, toteaa Pesonen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.