Verkkouutiset

Suomalaismepit haluavat lopettaa Strasbourg-törsäyksen

Suomalaismepit haluavat lopettaa Euroopan parlamentin edestakaisen matkailun Brysselin ja Strasbourgin välillä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaksitoista suomalaismeppiä on lähettänyt Suomen hallituksen ministereille ja eduskunnan suuren valiokunnan jäsenille kirjeen, jossa he pyytävät Suomea tukemaan Euroopan parlamentin aloitetta muuttaa perussopimusta siten, että Euroopan parlamentti voi itse päättää kokouspaikastaan.

Tavoitteena on Strasbourgin istuntoviikkojen lopettaminen.

Parlamentilla on Lissabonin sopimuksen mukaan oikeus esittää muutosta perussopimukseen. Kahdentoista vuosittaisen täysistunnon pitäminen Strasbourgissa on määrätty EU:n perussopimuksessa, joten parlamentin siirtyminen yhteen toimipaikkaan omalla päätöksellään ei onnistu.

Parlamentin aloitteen jälkeen EU:n jäsenmaat voivat määräenemmistöpäätöksellä kutsua koolle konventin valmistelemaan perussopimuksen muuttamista. Yksi maa ei voi estää prosessin aloittamista, kirjeessä kerrotaan. Ranskan veto-oikeus ei siis voi yksin muutosta estää.

– Parlamentin kahden toimipaikan aiheuttamien lisäkustannusten määrästä esitetyt arviot vaihtelevat 156 miljoonasta 204 miljoonaan euroon vuodessa. Muutos säästäisi parlamentin vuotuisia hiilidioksidipäästöjä arviolta 14 000-20 000 tonnia, ja sekä parlamentin jäsenten että henkilökunnan työaikaa säästyisi varsinaiseen työhön. Rakennus, jota nyt käytetään vain 48 päivänä vuodessa, voitaisiin ottaa muuhun käyttöön, perustelevat mepit.

Europarlamentaarikot toteavat, että parlamentin kuukausittainen muutto Brysselistä Strasbourgiin ja takaisin on kansalaisten näkökulmasta käsittämätöntä tuhlausta.

Kirjeessä on mukana 12 suomalaista meppiä kaikista parlamentissa edustetuista suomalaisista puolueista. Euroopan parlamentin täysistunnon äänestyksessä muutosta tuki 483 meppiä ja vastusti 141. Kaikki suomalaismepit äänestivät yhden istuntopaikan puolesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)