Verkkouutiset

Verkkouutisten kysely: PS epäluuloinen mediaa kohtaan – vihreät toisessa ääripäässä

Punavihreät kansalaiset näkevät valtamedian riippumattomampana kuin oikeistoon lukeutuvat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Perussuomalaisten suhde mediaan on tutkimuksen valossa kompleksinen.

Verkkouutisten TNS Gallupilla teettämä kysely paljastaa, että perussuomalaisista valtaosa pitää mediaa puoluepoliittisesti ei-riippumattomana. PS:n kannattajat erottuvat tuloksissa muista puolueista.

Kysyttäessä median riippumattomuutta poliittisista puolueista, perussuomalaisten selvä enemmistö kokee siis median olevan puolueellinen. Kaikkien muiden puoluekannattajien joukossa riippumattomuus oli vallitseva kanta. (Kuva 1)

Perussuomalaisten vastaajien keskuudessa median koki puolueista riippumattomaksi vain 31 prosenttia vastaajista. Esimerkiksi kokoomuslaisista 53 prosenttia koki median olevan joko melko tai täysin riippumaton puolueista, 45 prosenttia katsoi sen olevan riippuvainen.

Usko median puolueriippumattomuuteen on voimakkainta vihreissä ja toiseksi vahvinta usko on vasemmistoliitossa.

Kyselyn ääripäät ovat siis mediaepäluuloinen perussuomalainen ja mediaan vahvasti luottava vihreiden kannattaja.

Miten valtamedia nähdään?

Tutkimuksessa annettiin mahdollisuus arvioida muun muassa suurten kotimaisten medioiden riippumattomuutta ja kysyttiin medioiden vasemmisto–oikeisto-suhdetta.

Ylen (Kuva 4) vasemmisto–oikeisto-ulottuvuuteen kantaa ottaneiden puoluesidonnaisten kansalaisten mielestä Ylen uutisoinnin näkökulma on enemmän vasemmalla kuin oikealla. Vahvimmin näin ajattelevat kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat.

Silti on huomattava, että suurin osa kansasta pitää Yleä riippumattomana. (Kuva 2) Kokoomuksen kannattajistakin enemmistö pitää Yleä riippumattomana. Vain PS:n joukoissa koetaan, ettei Yle ole riippumaton.

Vihreät ovat kaikista luottavaisimpia Yleenkin: 86 prosenttia vihreistä arvioi sen uutisoinnin täysin tai melko riippumattomaksi.

Helsingin Sanomien tulos näyttää puoluesidonnaisten kansalaisten keskuudessa hieman samantyyppiseltä kuin Ylen: kovin epäluulo on PS:n kannattajilla ja vahvin näkemys riippumattomuudesta on vihreiden kannattajilla (Kuva 3.)

Vihreistä 73 prosenttia kokee HS:n riippumattomaksi, PS:n kannattajien keskuudessa HS:n arvioi täysin tai melko riippumattomaksi 42 prosenttia vastaajista. Punavihreissä kannattajissa usko HS:n riippumattomuuteen on hieman suurempaa kuin oikeiston piirissä.

Kyselyä uutisoitiin aiemmin tästä löytyvässä jutussa Verkkouutisissa 14.7.2016. Sen perusteella media brändäytyy kansan silmissä enemmän oikeistolaisena kuin vasemmistolaisena, kun vastauksista puhdistetaan epävarmat ja riippumattomuuden kannalla olevat pois. Verkkouutisten kohdalla vaaka kallistuu niin ikään oikealle, mutta vähemmän kuin esimerkiksi Kauppalehdellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)