Maatalous saa kansallista tukea 332 miljoonaa, neljä leikattiin

Maa- ja puutarhatalous saavat tänä vuonna kansallista tukea 332 miljoonaa euroa.

  • LKS 20151108  LKS 20150915  LKS 20150326 LKS 20150203  Lehmiä lypsetään maitotilalla 3. helmikuuta 2015. STR / LEHTIKUVA Timo Aalto

    Lehmiä lypsetään maitotilalla

    ()

Hallitus päätti torstaina maa- ja puutarhatalouden keskeisistä kansallisista tuista tälle vuodelle. Tukien kokonaismäärä on noin 322 miljoonaa euroa, missä vähennystä viime vuodesta on noin neljä miljoonaa euroa.

Kansallisista tuista noin 90 prosenttia on pohjoista tukea, runsaat kahdeksan prosenttia Etelä-Suomen kansallista tukea ja runsas prosentti sokerijuurikkaan tukea. Kansallisista tuista rahoitetaan myös kevään aikana maksettava kansallinen sikatalouden kriisituki, joka täydentää sikatalouden EU-kriisitukea.

Pohjoisen tuen kokonaismäärä pienenee tänä vuonna hieman yli kolme prosenttia, ja Etelä-Suomen kansallisen tuen määrä hieman yli kuusi prosenttia.

Pohjoisesta tuesta yli puolet eli noin 160 miljoonaa euroa maksetaan maidontuotannolle. Tuki maitolitraa kohti pienenee hieman viime vuodesta, koska pohjoisen litratuen kokonaismäärä maksetaan nyt EU-maitokiintiöiden päätyttyä hieman suuremmalle maitomäärälle.

Tänä vuonna vain 90 prosenttia kuukausittain tuotetusta maidosta on tukikelpoista, koska tuotannon arvioidaan hieman ylittävän EU-komission asettaman tukirajoitteen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.