Verkkouutiset

Lukukausimaksut herättävät raivoa – ”Harhaanjohtavaa tietoa on ollut liikkeellä”

Hallitusneuvotteluja käyvien puolueiden päätös ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden lukukausimaksuista on saanut aikaan myös vastaväitteiden ryöpyn. Niiden todenmukaisuudesta voi olla kuitenkin montaa mieltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitusneuvotteluissa keskiviikkona päättämät lukukausimaksut EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta tuleville tutkinto-opiskelijoille ovat herättäneet niitä vastustavien järjestöjen ja puolueiden taholta voimakkaan reaktion.

Vastustajien mukaan lukukausimaksut ovat epäonnistuneet niin Ruotsissa, kuin Tanskassakin ja romahduttaneet kansainvälisten opiskelijoiden määrän. Tätä mieltä ovat olleet esimerkiksi Suomen Ylioppilaskuntien liitto ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Tanskan korkeakouluministeriön vuonna 2013 julkaiseman raportin mukaan väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tanska otti lukukausimaksut käyttöön vuonna 2006. Tästä huolimatta kansainvälisten opiskelijoiden määrä on noussut ministeriön mukaan joka vuosi vuodesta 2001 alkaen.

Ruotsissa lähtökohdat ovat hieman erilaiset. Maa otti käyttöön lukukausimaksujen ohella syksyllä 2011 hakumaksun, jolla pyrittiin rajaamaan hakijoiden määrää. Tässä onnistuttiin. Maan korkeakouluviranomaisen viimevuotisen raportin mukaan kansainvälisten opiskelijoiden määrät ovat tämän jälkeen olleet taas noususuunnassa. Maksavien määrä on noussut ensimmäisestä vuodesta peräti 56 prosenttia.

Kokoomuksen opiskelijaliiton puheenjohtaja Daniel Lahti vahvistaa asian.

– Harhaanjohtavaa tietoa on ollut liikkeellä. Mistä lienee peräisin?

Lahden mukaan tehty ratkaisu avaa valtavia mahdollisuuksia tutkintomyynnin osalta Suomelle. Liitto on hänen mukaansa ajanut asiaa vuosikausia. Pitkäjänteinen työ palkittiin lopulta eilen.

– Nyt voisikin sanoa, että tuli tilipäivä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)