Verkkouutiset

Paavo Lipponen tyrmää kielikokeilun: kaksikielisyyttä ei pidä hämärtää kaunapohjaisilla ratkaisuilla

Sosialidemokraattien entisen puheenjohtajan mielestä kielikokeilu vie Suomea ja Suomen nuoria väärään suuntaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen pääministeri ja sosialidemokraattien puheenjohtaja Paavo Lipponen arvioi, että hallituksen päättämä kielikokeilu uhkaa saattaa ruotsin kielen pois valitsevat nuoret muita huonompaan asemaan.

Lipponen toimii nykyisin myös Svenska nu -verkoston valtuuskunnan puheenjohtajana. Verkosto kertoo sivuillaan muun muassa tukevansa kielten opetusta, jakavansa tietoa kielitaidon merkityksestä, välittävänsä ruotsinkielistä nuorisokulttuuria Suomen kouluihin sekä tarjoavan vaihtoehdon anglosaksiselle kulttuurille.

Ruotsin kielen valinnaisuuteen sisältyy hänen mukaansa vakava eriarvoistumisen riski, kun väistämättä sosiaalinen tausta vaikuttaisi oppilaan valintoihin. Myös alueellisesti ruotsin kielestä luopuvien nuorten mahdollisuudet liikkua työn ja opiskelun perässä heikkenisivät.

– Valinnaisuus johtaisi monet oppilaat luopumaan ruotsin kielestä, mistä seuraisi nuoren aseman heikentyminen työ- ja opiskelumarkkinoilla, Lipponen sanoo mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Ruotsin kielen taito on hänen mukaansa eduksi haettaessa virkoja Suomessa, Suomen yleisillä työmarkkinoilla sekä pohjoismaisilla työmarkkinoilla, joilla vallitsee vapaa liikkuvuus.

– Tarkoitus ei liene sitoa nuoria ”turpeeseen” ideologisella kielipolitiikalla, Lipponen sanoo.

Hänen mukaansa Ruotsin osaaminen auttaa todistetusti työllistymään.

– Kysymys on kymmenistätuhansista työpaikoista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)