Verkkouutiset

Benin lista askarruttaa keskustaa – miksei toimeentulotukeakin jäädytettäisi?

Keskustan talousasiantuntija, kansanedustaja Mika Lintilä kummastelee toimeentulotuen erityisasemaa kansanedustaja Ben Zyskowiczin leikkauslistalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan talouspolitiikan asiantuntija, kansanedustaja Mika Lintilä kummastelee, miksi kokoomuksen Ben Zyskowicz esittää leikkauslistallaan kaikkien muiden sosiaalietuuksien paitsi toimeentulotuen indeksien jäädyttämistä.

– Minulle oli vähän yllätys, että Ben (Zyskowicz) oli sitä lisäämässä, koska näkisin sen nimenomaan passivoivana vaikutuksena, Lintilä kommentoi asiaa Verkkouutisille.

Olisitteko valmis sitten sitä leikkaamaan tai jäädyttämään sen indeksin?

– Ennemminkin sitä sitten jäädyttämään sekö että sitä lisäämään, Lintilä sanoo.

Lintilä ihmettelee samalla kuitenkin sitä, miksi Zyskowicz haluaa laittaa juuri sosiaalietuudet jäihin:

– Miksei indeksejä sitten voitaisi jäädyttää laajemminkin? hän kyselee. Hän pohdiskelee samalla myös, onko kaikki sosiaalietuudet syytä jäädyttää nollatasoon.

Keskustan leikkaukset yli kaksi miljardia?

Konkreettisia esimerkkejä mahdollisista muista indeksien jäädytyskohteista Lintilä ei halua tässä kuitenkaan avata. Esimerkiksi puolustusvoimiin, poliisiin tai tullin toimintaan hän ei säästötoimia kohdistaisi.

Lintilä muistuttaa, että keskustalta on tulossa oma leikkauslistansa.

Lintilä on mukana valmistelemassa kyseistä listaa ja kertoo sen julkistettavan todennäköisesti maaliskuun toisella viikolla. Keskusta on puhunut ”tarvittaessa kahden miljardin menoleikkauksista”, mutta Lintilä väläyttää tässä vähän isompaa loppusummaa:

– Benin kokoluokka on sinänsä aika oikea. Haemme sellaista reipasta kahta miljardia, Lintilä kertoo.

Lintilän mukaan keskustan leikkauslista tulee olemaan ”aika yksityiskohtainen”:

– Katsotaan vielä, kuinka yksityiskohtainen.

Työajan pidennys epäilyttää

Lintilää epäilyttää Zyskowiczin listan toinen iso säästökohde, työajan pidentäminen vartilla julkisella sektorilla.

– Jos työaikoja pidennetään vartilla, mutta palkka pysyy samana ja jos sillä halutaan säästöjä, sehän toisaalta tarkoittaa sitä, että väkeähän pitää silloin vähentää. Muutenhan sitä säästöä ei tule, Lintilä näkee.

Lintilä muistuttaa myös, että kyse on kolmikannassa sovittavasta asiasta.

Lintilä näkee hyviä elementtejä Ben Zyskowiczin listalla esimerkiksi opintotuen uudistamisessa nykyistä kannustavammaksi sekä kahdenvälisestä kehitysyhteistyöstä karsimisessa. Arvostelua löytyy aiemmin esitettyjen lisäksi muun muassa viljelijätukien leikkauksesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)