Verkkouutiset

SDP:n Antti Lindtman: Vaalien ajankohdasta pitäisi neuvotella puolueiden kesken

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan mukaan hallitus teki välttämättömän ratkaisun siirtämällä sote-uudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan hallitus teki näissä oloissa välttämättömän ratkaisun lykkäämällä maakuntavaaleja ja sote-uudistuksen voimaantuloa.

Antti Lindtman arvostelee tiedotteessaan hallituksen päätöstä maakuntavaalien ajankohdasta. Lindtmanin mukaan vakiintuneiden demokratian pelisääntöjen mukaan vaalien ajankohta ei ole pelkkä hallituksen ilmoitusasia.

– Hallitus teki välttämättömän ratkaisun siirtämällä sote-uudistusta, mutta kysymys kuuluu, onko nyt nähdyistä virheistä otettu opiksi? Sote-valmistelu on tähän mennessä tehty kiireellä ja poliittinen ohjaus on syrjäyttänyt järkevän valmistelun. Nyt kannattaisi ottaa opiksi aiemmista virheistä ja katsoa myös vaalien aikataulua rauhassa.

Lindman ihmettelee hallituksen ilmoitusta uusien vaalien ajankohdasta.

– Vakiintuneen käytännön mukaisesti Suomessa vaalien ajankohdasta neuvotellaan puolueiden kesken yli hallitus-oppositiorajojen. Suomalaisen kansanvallan perinteeseen ei kuulu se, että hallitus määrää vaalit pidettäväksi silloin, kun se sille parhaiten sopii. Maakuntavaalien järjestäminen lokakuussa 2018 ei ole pelkkä hallituksen yksipuolinen ilmoitusasia.

Lindtmanin mielestä hallituksen on välittömästi kutsuttava puolueet koolle neuvottelemaan yhdessä vaalien ajankohdasta.

– Järkevintä olisi pitää maakuntavaalit eduskuntavaalien 2019 kanssa samaan aikaan. Nyt kun sote-uudistuksen voimaantulo joka tapauksessa siirtyy ensi vaalikaudelle, olisi järkevää avata ovi laajemmalle parlamentaariselle yhteistyölle.

Sipilän mukaan sote- ja maakuntalait tulevat voimaan vain kolme ja puoli kuukautta ennen maakuntavaaleja, kesällä 2018.

– Kolme ja puoli kuukautta on aivan liian lyhyt aika ehdokasasettelun ja vaaleihin valmistautumisen kannalta. On hyvä muistaa, että aikaisemmassa valmistelussa ei missään vaiheessa muodostunut ongelmaksi vaalien ja voimaantulon välinen aika. Tämän vuoksi ei pitäisi olla mitään estettä käydä vaalia 2019 huhtikuussa, jos sote astuu voimaan 2020.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)