Verkkouutiset

”Kansanedustajille tulospalkkaus” – tutkijoilta ehdotuksia politiikan korjaamiseksi

Ajatuspaja Liberan kustantamassa Miten Suomi voidaan pelastaa -mainfestissa ehdotetaan tuttuja keinoja talouden pelastamiseksi, mutta se sisältää myös ratkaisuehdotuksia poliittisen päätöksenteon korjaamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mafiestissa esitetään kattava toimenpideohjelma Suomen talouspolitiikan korjaamiseksi niin rakenteellisilla kuin verotuksellisillakin uudistuksilla. Poliittisten ratkaisuehdotusten lisäksi manifesti sisältää myös suosituslistan siitä, miten päätöksenteko saataisiin paremmaksi. Manifestin kirjoittajien mielestä ”arvosana päättäjien työn laadusta on heikko”. Poliittiset päättäjät ovat heidän mukaansa heränneet talouden rapautumisen ja kestävyysvajeen haasteisiin liian myöhään, eikä päätöksiä ole syntynyt.

Tutkijaryhmä esittää kansanedustajille tulospalkkausjärjestelmää, jossa peruspalkka olisi 80 prosenttia nykyisestä palkasta. Bonuspalkkio määräytyisi ”sen mukaan, minkälaiseen suorituskykyyn Suomen kansantalous kansanedustajien toimikaudella pystyy”. Sen suuruus olisi 0–100 prosenttia peruspalkasta. Jos vaalikaudella kansantalouden suorituskyky paranisi, kansanedustajalla olisi siis mahdollisuus saada tuplapalkka siihen verrattuna, että suorituskyky jäisi heikoksi. Palkkion määräytymisperusteet määrittelisi riippumaton palkkiolautakunta, joka ottaisi määrittelyssä huomioon myös ulkoisten riskitekijöiden vaikutuksen talouden suorituskyvyn kehityksessä.

Tutkijaryhmä perustelee esitystään manifestissa näin:

”On usein ajateltu, että kansanedustajien matala palkkio heikentää edustajien keskimääräistä laatua, koska lahjakkaat pakenevat (korkeammalle palkalle) liike-elämään tai korkeakouluihin, joissa ”palkkio” muodostuu tiedeyhteisön arvostuksesta. Ehdotuksemme välttää tämän valikoitumisongelman palkkaukseen sisältyvän bonuksen vaikutuksesta niiden kohdalla, joille liike-elämä on vaihtoehto. Jos tätä kautta kansanedustajien keskimääräinen laatu paranee, tämä saattaa houkutella kansanedustajan työhön myös kansalaisia korkeakoulumaailmasta.”

Manifestissa esitetään myös kansanedustajien lukumäärän supistamista 151:een nykyisestä 200:sta. Tutkijat perustelevat esitystään kilpailun lisäämisellä kansanedustajan tehtävästä. Tutkijat kannattavat myös yskittäisen kansanedustajan kausien rajaamista kahteen tai kolmeen kauteen ja pohtivat listavaalin ja blokkivaalin hyötyjä ja haittoja.

Manifestin ovat kirjoittaneet taloustieteen professori Vesa Kanniainen, Euronomics Oy:n toimitusjohtaja Jukka Ala-Peijari, valtiotieteiden tohtori Heikki Koskenkylä, tutkijatohtori Tuomas Malinen, yliopisto-opettaja Ilkka Mellin ja Sisu Partnersin perustajajäsen Sami Miettinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)