Verkkouutiset

Kokoomuksen Lepomäki: Maakuntavero voisi rikkoa hallitusohjelmaa

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) muistuttaa sote- ja maakunta-keskustelua käyviä osapuolia hallitusohjelman verolinjauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ohjelman mukaan työn verotus ei saa nousta millään tulotasolla. Niinpä Elina Lepomäki katsoo, että maakuntien verotusoikeuden myötä saattaisi veronkorotuspaine ainakin osissa maakuntia olla arvaamattoman suuri.

– Hallinnoilla on aina taipumus paisua. On täysin realistinen skenaario, että maakuntien virkamiehet ja päättäjät keksivät itselleen lisää tekemistä, jos ei ole kannustimia toimia toisin, hän sanoo.

Hallitus on sopinut sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä ja tuottamisessa siirryttävän kohti “raha seuraa asiakasta” -mallia. Lepomäen mielestä sote-alueen tehtäväksi jää silloin ensisijaisesti toimia kilpailuviranomaisena ja huolehtia palvelulupauksen toteutumisesta alueen sisällä.

Asiakas valitsee palveluntarjoajan ikään kuin valtakunnallisella palvelusetelillä. Lepomäen mukaan maakuntaverotus istuu tähän yhtälöön huonosti.

– Oma verotusoikeus ei ole pitänyt kuluja kurissa myöskään kunnissa, sillä 95 prosenttia niiden tehtävistä on lakisääteisiä ja kuntien kesken vallitsee faktisesti yhteisvastuu. Koska maakuntien tehtävät tulevat laista ja valtio määrittää palvelulupauksen, on valtion budjettirahoitus paras vaihtoehto, linjaa Lepomäki.

Lepomäen mielestä maakunnille ei pidä myöskään antaa omaa velkaantumisoikeutta, sillä näillä ei ole omaa tulonmuodostusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)