Verkkouutiset

Lennonvarmistuksen keskitys Helsinki-Vantaalle puhuttaa – ”onko tämä sotilaallisesti turvallista?”

Kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) ja kolme muuta edustajaa ovat tehneet kirjallisen kysymyksen lennonvarmistuksen keskittämisen puolustuspoliittisista riskeistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kysymys on ohjattu puolustusministeriölle ministeri Carl Haglundin (r.) vastattavaksi. Sen takana ovat kokoomuksen kansanedustajat Pauli Kiuru, Timo Heinonen ja Mikael Palola sekä keskustan kansanedustaja Arto Pirttilahti.

Finavia Oyj harkitsee alueellisen lennonvarmistuksen keskittämässä Helsinki-Vantaan lentokentälle ja aluelennonjohdon Tampereen yksikön lakkauttamista.

Edustajat ovat huolissaan siitä, millainen vaikutus tällä olisi Suomen lentoliikenteen toimintaedellytyksiin sotilaallisen painostuksen tai kriisitilanteen yhteydessä.

He huomauttavat kysymyksessään, että Helsinki-Vantaan lentokenttä sijaitsee alle viiden minuutin lentomatkan päässä Suomenlahden kansainvälisestä merialueesta.

”Euroopan poliittinen tilanne on kiristynyt Ukrainan kriisin myötä. Venäjän sotilaallinen aktiivisuus on lisääntynyt voimakkaasti Venäjän luoteis- ja pohjoisosissa. Venäjän huoltolennot Kaliningradiin Suomenlahden kansainvälisen vesialueen kautta ovat lisääntyneet merkittävästi”, kysymyksessä todetaan kansanedustajien tiedotteen mukaan.

Kansanedustajat toteavat, että alueellisen lennonvarmistuksen sijaitessa Vantaalla häiriö- tai kriisitilanne katkaisisi päälentoaseman liikenteen lisäksi koko Suomen lentoliikenteen.

Kansanedustajat kysyvätkin muun muassa, kuinka lennonvarmistus turvataan kriisitilanteessa, ja ”onko sotilaallisesti turvallista, että väistöpaikka sijaitsee lennonvarmistustilojen yhteydessä ja onko täältä mahdollista toimia myös tulipalon, terroristisen teon tai sotilaallisen painostuksen aikana”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)