Verkkouutiset

”Ammattiliitot kuittaavat verottomia osinkotuloja” – ministeri iski lujaa

Hanna Mäntylä huomautti vuokrien nousun iskevän kipeämmin kuin tukileikkaus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kohahdutti eduskunnassa lausunnollaan, jossa hän ihmetteli ammattiliittojen omistamien, vuokra-asuntoja rakennuttavien yhtiöiden ahneutta.

Mäntylän mukaan on ristiriitaista, että valtio tukee vuokra-asuntoytiöitä ja samalla ne kuittaavat yhä enemmän osinkoja toiminnastaan.

– Ammattiliitot saavat 50 miljoonaa euroa tukea. Ja samalla ne kuittaavat verottomia osinkotuloja, Mäntylä sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Verottomuudella ministeri viittaa ay-liikkeeseen, jonka ei yleishyödyllisenä yhdistyksenä tarvitse maksaa veroja. Saman huomion on tehnyt kokoomuksen kansanedustaja Hjallis Harkimo.

Mäntylän vastaus liittyi kritiikkiin, jota SDP esitti eläkeläisten asumistuen leikkauksesta. Hallitus on tosin leikkausta pienentänyt.

Mäntylän mukaan vaikeuksia aiheuttavat eläkeläisille nimenomaan kohenevat vuokrat, joista esimerkiksi ammattiliittojen osittain omistama vuokra-asuntojen rakennuttaja VVO hyötyy.

Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen kertoi, että VVO:n osingot ovat nousseet vuoden 2008 neljän miljoonan euron tasosta viime vuoden liki 14 miljoonaan euroon. Osinkoja nauttivat siis ammattiliitot muiden omistajien tavoin. Ylen mukaan VVO:lta on tulossa tältäkin vuodelta ennätysosinko.

SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen ihmetteli, ettei hallitus löydä muualta viiden miljoonan euron säästöjä kuin eläkeläisten asumistuesta. Hän ehdotti esimerkiksi autoveron nostamista.

Perussuomalaisten Martti Talja huomautti, että asumistukiin käytetään vuodessa kaikkiaan miljardi, eikä summa ole pienenemässä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki tivasi kyselytunnilla valtiovarainministeri Alexander Stubbilta hallintarekisteriuudistuksesta. Arhinmäen mukaan ministeriö salaa ja jättää huomioimatta kritiikin, jota lakiesitykseen liittyy ja jota on muussa valtiovarainministeriön vero-osastolta esitetty.

Subb huomautti, että lainvalmistelu on ollut aivan normaalia ja enemmistö lausunnoista on ollut myönteisiä. Hän muistutti hallintarekisteriuudistuksen tavoitteesta tuoda läpinäkyvyyttä ja pääomia Suomeen. Nykyinen, monopolia muistuttava järjestelmä tekee osakesäilytyksestä Suomessa muuta euroaluetta kalliimpaa.

– Jokainen haluaa lisää investointeja ja pääomia, mutta jos meillä on järjestelmä, joka ei tue pääomien vapaata liikkumista, meistä tulee markkinoiden takapajula, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa lakiuudistuksessa viranomaisten yhteistyötä myös lisättäisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)