Verkkouutiset

Koulu ei voi kieltää kuvaamista alueellaan kokonaan – miten oppilaita ja opettajia suojellaan?

Kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.) haluaa selvitystä luvattomasta kuvaamisesta oppilaitoksissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hanna Halmeenpää toteaa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, että älypuhelimien yleistymisen myötä oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan salaa kuvaaminen ja kuvien tai videotallenteiden julkaiseminen Internetissä on tullut osaksi kouluarkea. Tästä seuraa myös ongelmia.

Oppilaitokset ovat julkisia tiloja, joissa kuvaaminen on lähtökohtaisesti sallittua. Useiden koulujen ja oppilaitosten järjestyssäännöissä kuvaaminen esimerkiksi oppitunneilla ja muutoinkin kuvauksen kohteilta salaa on kuitenkin kielletty.

Salaa kuvatulla oppilaalla tai opettajalla ei ole oikeutta estää julkisella paikalla kuvatun kuvamateriaalin tai videon julkaisemista. Yksityisyyden suoja pätee ainoastaan tilanteissa, jotka voidaan tulkita kuvattavan kannalta loukkaaviksi.

Halmeenpää huomauttaa, että kuvia ja videoita on mahdollista manipuloida leikkaamalla.

– Tällöin jokin tilanne voidaan saada näyttämään totuudenvastaiselta. Salaa kuvaaminen, videointi ja kuvien tai tallenteiden julkaiseminen manipuloituina tai kuvauksen kohteen kannalta muutoin loukkaavasti on huolestuttavasti muodostunut yhdeksi koulukiusaamisen muodoksi, hän toteaa.

Apulaisoikeuskansleri on ottanut asiaan kantaa ja todennut, ettei kouluissa kuvaamista voi kieltää, koska se rajoittaisi yksilön sananvapautta. Myöskään älypuhelinten tuomista kouluun ei voida eikä ole tarkoituksenmukaistakaan kieltää.

Niinpä Halmeenpää tiedustelee asianomaiselta ministeriltä, mitä hallitus aikoo tehdä oppilaiden, opettajien ja muun henkilökunnan yksityisyyden suojan parantamiseksi oppilaitoksissa ja kouluissa ja kuinka oppilaita, opettajia ja muuta henkilökuntaa voidaan suojella luvattomalta kuvaamiselta ja loukkaavien kuvien tai videotallenteiden julkaisemiselta?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)