Verkkouutiset

Kokoomuksen Jukka Kopra: SDP:n budjettivaihtoehto on mahdoton yhtälö

Jukka Kopran mukaan menojen lisääminen ja vähäisempi velanotto eivät voi olla samaan aikaan totta, ellei samalla tehdä merkittäviä kiristyksiä verotukseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jukka Kopra kummeksuu suurimman oppositiopuolueen SDP:n väitteitä vaihtoehtobudjetistaan. SDP väittää voivansa samaan aikaan kasvattaa menoja ja ottaa vähemmän velkaa kuin hallituksen budjettiesityksessä otetaan.

‒ Menojen suruton lisääminen ja vähäisempi velanotto eivät voi olla samaan aikaan totta, ellei samalla tehdä merkittäviä kiristyksiä verotukseen. Se olisi talouskasvun ja työllisyyden kannalta täysin kestämätöntä politiikkaa, sanoo Kopra.

‒ Mittaluokaltaan suuria lisätuloja valtio voisi nykytilanteessa saada lähinnä alennettujen arvonlisäkantojen korottamisesta eli esimerkiksi ruoasta ja lääkkeistä. Tähän edes SDP tuskin on valmis. Todellisia, uskottavia tulonlähteiltä SDP:ltä tuskin tälläkään kertaa löytyy, vaan satu vaihtoehtobudjetista kirjoitetaan samanlaisten mielikuvitusrahojen varaan kuin viimeksikin. Luvassa ei siksi ole kovin mielekäs keskustelu, Kopra lisää.

Hän toivoo, että SDP:ltä tulisi konkreettisia esityksiä yhteisen rahapotin kasvattamiseksi, ei vain rahojen jakamiseksi.

‒ SDP keskittyy aloitteissaan pääosin kakun jakamiseen, eikä sen kasvattamiseen. Olisi mukava nähdä joskus esityksiä, joilla lisätään vakautta talouteen sekä luodaan edellytyksiä yritysten kasvuun ja kykyyn palkata ihmisiä, sanoo Kopra. 

Kopran mukaan hallituksen finanssipolitiikan linja on monissa asiantuntija-arvioissa todettu perusviritykseltään oikeaksi.

‒ Määrätietoinen, maltillisesti kiristävä talouslinja vie kohti velkaantumisen taittumista ja velaksi elämisen lopettamista. Se kuitenkin vaatii sovituissa tavoitteissa pysymistä ja tarvittaessa lisätoimia. Työmarkkinoiden toiminnan tehostaminen on avainasemassa, kun rakennetaan talouskasvua. Esimerkiksi paikalliseen sopimiseen tulee palata vielä kilpailukykysopimuksen umpeuduttua, Kopra toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)