Verkkouutiset

Bryssel ärähti Suomelle pykälien puutteesta

Kulttuuriesineiden laiton kauppa on EU-komission mukaan ongelma, joka vaikuttaa kaikkiin EU-maihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komissio kehottaa Suomea saattamaan osaksi kansallista lainsäädäntöään direktiivin, joka koskee EU-maasta laittomasti vietyjen kulttuuriesineiden palauttamista.

Direktiivi auttaa komission mukaan torjumaan kulttuuriesineiden laitonta vientiä ja helpottaa EU-maiden oikeutta vaatia takaisin kansallisen identiteetin kannalta usein merkittäviä kansallisaarteita.

Komissio muistuttaa, että kulttuuriesineiden laiton kauppa on ongelma, joka vaikuttaa kaikkiin EU-maihin.

Direktiivi piti saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 19. joulukuuta 2015.

Komissio kehottaa Suomea myös muuttamaan lainsäädäntöään niin, että se takaa täysin kansalaisten oikeuden saada tietoa ympäristön tilasta. Tämä velvollisuus olisi pitänyt täyttää 14. helmikuuta 2005 mennessä

Suomen metsäkeskuksen metsätietojärjestelmän ympäristötiedot eivät ole yleisesti saatavilla ilman perusteltua tietopyyntöä. Direktiivin mukaan ympäristötietojen tulisi kuitenkin olla julkisesti saatavilla ilman, että pyyntöä tarvitsee perustella.

Vaikka Suomen viranomaiset ovat suostuneet muuttamaan lainsäädäntöä, muutoksen hyväksyminen on komission mukaan viivästynyt merkittävästi.

Suomella on nyt kaksi kuukautta aikaa ilmoittaa näiden direktiivien saattamisesta täysimääräisesti osaksi lainsäädäntöään. Muussa tapauksessa komissio voi haastaa Suomen Euroopan unionin tuomioistuimeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)