Verkkouutiset

Arto Satonen: Julkinen talous saadaan terveelle pohjalle vain työllisyysasteen nousulla

Eduskunnan varapuhemiehen mukaan työttömyyttä alentavat ja työllisyyttä nostavat uudistukset ovat kaikki kaikessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan varapuhemies Arto Satosen mukaan hallituksen tulee työllisyysasteen nostamiseksi tehdä kevään puoliväliriihessä linjauksia työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisemiseksi, työn kannustinloukkujen purkamiseksi ja perhevapaiden uudistamiseksi.

– Työttömyyttä alentavat ja työllisyyttä nostavat uudistukset ovat kaikki kaikessa. Julkisen talouden tasapainoon saamiseksi meidän on tehtävä kaikki mahdollinen työllisyysasteen nostamiseksi ensin hallitusohjelman 72 prosentin tavoitteeseen. Sekään ei vielä riitä, vaan pidemmällä tähtäimellä on saavutettava hyvä pohjoismainen taso ja mentävä selvästi yli 75 prosentin.

– Vain tekemällä tarpeeksi paljon ja riittävän vaikuttavia työllisyystoimia saadaan julkinen talous terveelle pohjalle. Työlinjalla kulkeminen on kaikkien kannalta kestävämpi tapa kuin joutuminen taas leikkauslinjalle.

Työllisyysasteen nostamisessa yksi avainkysymys on nuorten ja työikäisten syrjäytymisen ehkäiseminen. Satonen pitää hätkähdyttävänä Evan torstaina julkaiseman raportin tietoa siitä, että Suomessa on pysyväisluonteisesti työelämän ulkopuolella lähes 80 000 työikäistä 25–54 -vuotiasta miestä. Nykykehityksellä määrä kasvaa tuhannella vuodessa.

– Nuorten miesten syrjäytymisongelman taklaamisen tarvitaan monia toimia. Työmarkkinoilla pärjääminen edellyttää ennen kaikkea kunnon koulutusta. Työmarkkinoilta syrjäytymistä voidaan myös ehkäistä osallistavalla sosiaaliturvalla. Hiilamon työryhmän esittämä osallisuustulon kaltainen järjestelmä kannustaa työttömiä antamaan omaa työpanostaan ja osaamistaan yhteiseksi hyväksi, ja pitää sitä kautta myös työkykyisenä.

Kannustinloukkujen osalta on Satosen mielestä syytä muun muassa helpottaa täsmätoimilla ylivelkaantuneiden asemaa ja siten parantaa kannusteita töiden tekemiseen.

Työllisyyden kannalta tärkeiden perhevapaiden uudistamisessa Satonen perää ripeää etenemistä.

– Kun eri puolueet ja muut yhteiskunnalliset toimijat kuten SAK ovat jo julkistaneet tai ovat julkistamassa omia perhevapaamallejaan, uudistuksessa kannattaisi ottaa etunojaa. Keväällä hallitus voisi linjata uudistuksen suuntaviivoja ja laittaa alulle huolellisen virkavalmistelun.

Satonen puhui sunnuntaina Muuramen Kokoomuksen perinteisellä Helmilounaalla Muuramen Nuorisoseuran talolla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)