Verkkouutiset

Kokoomus: Pakolaisten voitava osallistua palkattomaan työkokeiluun

Turvapaikanhakijat ovat ensimmäistä kertaa Suomen työmarkkinoilla, joten tarvitaan lisää paikallista sopimista, kokoomus toteaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomus ehdottaa, että turvapaikanhakijoiden on voitava tehdä töitä jopa ilman palkkaa.

– Palkattomaan työkokeiluun tulee voida osallistua myös sillä perusteella, että henkilö on ensimmäistä kertaa Suomen työmarkkinoilla, kokoomus toteaa perjantaina julkaistussa ohjelmassaan.

Puolue toteaa, että turvapaikkakriisin lopullinen hinta riippuu siitä, miten turvapaikan saaneet ihmiset onnistuvat uudessa kotimaassaan löytämään töitä. Hyvän työllistymisen tulee olla kotoutumistyön tavoitteena.

– Keskeistä on työmarkkinoiden joustavoittaminen, koska turvapaikan saaneiden tulisi työllistyä samojen periaatteiden nojalla kuin muiden työmarkkinoilla olevien.

Kokoomus ehdottaakin, että niin sanottua paikallista sopimista lisätään, jotta työnantajien on helpompi työllistää oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia. Paikallinen sopiminen tarkoittaa, että työnantaja ja työntekijä sopivat keskenään työehdoista sen sijaan, että niistä sopisivat työmarkkinajärjestöt.

– Tuetaan oppisopimuksen käyttöä esimerkiksi väljentämällä työnantajavelvoitteita ja tuomalla palkkauksesta sopiminen paikallisen sopimisen piiriin, kokoomus ehdottaa.

Turvapaikanhakijoille on kokoomuksen mielestä tarjottava mielestä tekemistä jo turvapaikkahakemuksen käsittelyn ajaksi. Muuten on olemassa vaara, että hakija passivoituu vastaanottokeskuksessa.

– Esimerkiksi vastaanottokeskuksen sisällä tai ulkopuolella tehtävät työt tai talkootyyppiset projektit ovat toimiva tapa järjestää arkeen rutiineja.

Hakemukset tulee käsitellä kolmessa kuukaudessa, kokoomus vaatii, ja turvapaikan saaneiden kotouttaminen aloitettava heti. Kielteisen päätöksen saaneet tulee poistaa maasta. Törkeisiin rikoksiin syyllistyneet ja muuten vaaralliset henkilöt pitää poistaa erityisen tehokkaasti.

Kokoomus toteaa, että kielen opiskelu täytyy aloittaa jo silloin, kun pakolainen hakee turvapaikkaa. Opiskelusta täytyy tehdä pakollista.

– Kielikoulutuksen suorittaminen tulee mahdollistaa osittain työssä oppimalla.

Päiväkodeissa, kouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa pitää ottaa huomioon kielenopetuksen kasvava tarve, kokoomus toteaa.

– Huolehditaan opettajankoulutuksen ja täydennyskoulutuksen uudistamisesta siten, että kasvava maahanmuuttajataustaisen oppilaiden määrä huomioidaan.

Kokoomus muistuttaa myös, että halpoja asuntoja tarvitaan lisää, ei vain suurissa kaupungeissa vaan myös maaseudulla.

– Pääkaupunkiseudulle ja muihin suuriin kaupunkeihin tapahtuvan paineen tasaamiseksi on tärkeätä huolehtia, että myös kaupunkiseutujen ympäryskunnat osallistuvat lisääntyneeseen asuntotarpeeseen vastaamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)