Kokoomuksen Heinonen: Suomen linja on ollut täysin selvä Krimin miehittämisestä saakka

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee Eero Heinäluoman (sd.) kritiikkiä hallituksen ulkopolitiikan linjasta Krimin tilanteeseen liittyen.

  • LKS 20160315 Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 15. maaliskuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Timo Heinonen

    ()

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ihmettelee Eero Heinäluoman (sd.) kritiikkiä hallituksen ulkopolitiikan linjasta Krimin tilanteeseen liittyen. Heinosen mukaan Heinäluomalla on selvästi joku tarve politikoida ulkopolitiikalla, vaikka SDP:n oma ulkopoliittinen linja samoissa kysymyksissä horjuu sisäpoliittisen tilanteen mukaan.

– Suomen linja on ollut täysin selvä Krimin miehittämisestä saakka. Pidämme Krimin liittämistä Venäjään kansainvälisen oikeuden vastaisena ja tuemme Ukrainan alueellista yhtenäisyyttä. Valtiovarainministeri Stubb on ollut keskeisesti mukana muokkaamassa tätä linjaa, toteaa Heinonen tiedotteessaan.

Heinosen mielestä Heinäluoma ylitulkitsee tarkoitushakuisesti Alexander Stubbin (kok.) Foreign Policy -lehdelle antamaa haastattelua. Heinonen toteaa, että Heinäluoma tarttui vain yhteen haastattelun lauseeseen ja irrotti sen täysin kontekstista. Valtiovarainministeri Stubb puhui Foreign Policyn laajassa haastattelussa EU:n ja Venäjän suhteista ja siitä, miten pääsemme vaikeassa tilanteessa eteenpäin.

– Krimin takia asetetut pakotteet pysyvät niin kauan kuin Krimin tilanne on tämä. Muita pakotteita arvioidaan sen mukaan, tapahtuuko Minskin sopimuksen toteuttamisessa edistystä. Niin Suomi kuin Kokoomuskin antavat täyden tukensa Minskin ja Normandian neuvottelijoille, sanoo Heinonen.

Heinonen ihmettelee Heinäluoman linjaa, joka on Venäjä-pakotteiden osalta vaihtanut suuntaa muutaman vuoden välein. Hän muistuttaa Heinäluoman kirjoittaneen blogissaan 1.4.2014, että Suomessa Ukrainan tapahtumat ovat siirtäneet osan keskustelijoista laukan puolelle. Heinonen siteeraa Heinäluoman kirjoittaneen, että Venäjän toimintaa Krimillä ei tarvitse eikä pidä hyväksyä, mutta ei Venäjää pitäisi sentään Ilmestyskirjan pedoksi maalata.

– Blogikirjoituksen vertaaminen eduskunnan keskusteluihin antaa sen vaikutelman, että Heinäluoman puheet eivät ole linjassa edes hänen omien sanojensa kanssa, Heinonen arvelee.

Heinäluoma on itse ollut Heinosen mukaan hallitusta valmiimpi neuvottelemaan pakotteista venäläisten kanssa.

– Heinäluoma on myös tavannut pakotelistalla olevaa Duuman puhemies Sergei Naryshkinia ja ollut kovasti sitä mieltä, että hänet olisi pitänyt kutsua Etyjin parlamentaarikkokokoukseen Helsinkiin, hämmästelee Heinonen.

Heinäluoman tarve nostaa ulkopoliittista imagoa on Heinosen mukaan näkynyt selvästi viime aikojen keskusteluissa.

– Yritykset horjuttaa hallitusta olisivat ihan hyviä, jos hallituksen linja Krimin tilanteen osalta olisi epäselvä. Hallituksen linja on kuitenkin ollut täysin selvä, mutta SDP:n linjasta sen sijaan ei oikein saa selvää, Heinonen toteaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.