Kokoomuksen sote-kolmikko: Aikataulun pidettävä

Kokoomuksen sote-kolmikko, kansanedustajat Sari Sarkomaan, Sari Raassinan ja Sanna Lauslahden mielestä on välttämätöntä, että sote-uudistuksen perusratkaisut saadaan viipymättä pöytään.

  • LKS 20151107 LKS 20150105 LKS 20140604 - LKS 20140422 LKS 20131219 - Potilas ottaa vuoronumeron terveysasemalla Helsingissä 26. marraskuuta 2013. LEHTIKUVA / MILLA TAKALA

    Potilas ottaa vuoronumeron terveysasemalla Helsingissä.

    ()

– Jatkuva soten pyörittely on saatava vihdoin viimein päätökseen ja toimeenpanoon. On vakava riski, että hallituksen aikataulut eivät pidä. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain on määrä lähteä lausunnoille huhtikuussa ja edelleen keskeiset ratkaisut ovat auki, Sari Sarkomaa, Sari Raassina ja Sanna Lauslahti sanovat tiedotteessaan.

Heidän mukaansa kokoomus on lujasti sitoutunut viemään eduskuntakaudella sote-uudistuksen onnistuneesti perille.

– Hallituksen on nyt keskitettävä kaikki voimavaransa ratkaisujen tekemiseen. On jokaisen suomalaisen etu, että sote-juna etenee onnistuneesti perille, sote-kolmikko sanoo.

Kokoomuskolmikon mielestä ehdottomaksi lähtökohdaksi on otettava se, miten turvataan tasavertaiset ja vaikuttavat sote-palvelut, sekä miten kurotaan kolmen miljardin kestävyysvaje.

– Asiantuntijoiden yksiselitteiset näkemykset sote-uudistuksesta on kuunneltava. Kaikki ratkaisut on tehtävä sote ja palvelut edellä -periaatteella, jossa valtarakennelmien luomisen sijaan keskitytään asiakaslähtöisyyden kehittämiseen, edustajat alleviivaavat.

Kolmikko toteaa, että vastaavan ministerin eikä hallituksen pidä tuoda enää yhtään uutta mallia, ennen kuin on tehty virkamiestyönä perustuslailliset, taloudelliset ja toiminnalliset vaikutukset sekä arviot siitä, miten mallilla voidaan saavuttaa hallitusohjelman tavoitteet tasavertaisista, kustannustehokkaista sekä vaikuttavista palveluista.

Sarkomaa, Raassina ja Lauslahti vaativat, että hallituksen sopima ns. evoluutiopykälä on pidettävä vahvasti mukana, päätyy hallitus mihin malliin tahansa.

– Sote-palveluista järjestämisvastuussa olevia alueita ei tule betonoida tiettyyn määrään, vaan on pidettävä kiinni mahdollisuudesta perustellusti yhdistää alueita toisiinsa. Menettelystä sovittiin nimenomaan siksi, että haluttiin varmistaa, että kantokyvyltään heikot ja alueet, jotka eivät täytä esimerkiksi palvelun järjestämiseen vaadittavia kriteerejä, velvoitettaisiin liittymään toiseen alueeseen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.