Verkkouutiset

”Merkit talouden käänteestä eivät ole sama kuin oikea käänne”

Tämänhetkinen työllisyystaso ei kokoomuksen Timo Heinosen mukaan riitä nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Heinonen muistuttaa, etteivät orastavat merkit talouden käänteestä ole sama asia kuin oikea käänne.

– Merkit eivät ole lupa lopettaa vaan päinvastoin vaatimus jatkaa. Selvää on, että hallituksen suunnitelmat julkisen talouden tervehdyttämiseksi on johdonmukaisesti pantava toimeen. Vaalikauden aikana tehtävän sopeutuksen neljän miljardin tasosta on pidettävä kiinni ja velkaantuminen saatava taittumaan suunnitellulla tavalla, Heinonen totesi eduskunnassa keskiviikkona.

Hän piti kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta 2017–2020 käydyssä eduskuntakeskustelussa.

Heinonen korosti puheessaan työllisyyttä. Nykyisellä työllisyysasteella ei ole hänen mukaansa mahdollista rahoittaa nykyisen laajuista hyvinvointiyhteiskuntaa.

– Siksi työllisyyttä on pakko saada ylös samalla, kun julkisten menojen kehitys pidetään hallinnassa.

– Paljon on jo saatukin aikaan. Esimerkiksi kilpailukykysopimuksen myötä odotetaan ehkä 35 000 uutta työpaikkaa. Tämä on arvostettava saavutus. Sopimuksen myötä tulevat hieman vastaan he, joilla on turvattu työ. Järjestöjen valitsemassa mallissa hieman muita suuremman kuorman saavat kantaakseen julkisen sektorin naisvaltaisten alojen työntekijät kuten opettajat ja sairaanhoitajat, Heinonen sanoi.

Hän harmitteli kuitenkin sitä, että paikallisen sopimisen lisääminen vesittyi ja jäi järjestäytymättömien yritysten kohdalla toteutumatta. Se olisi Heinosen mukaan ollut kaikista yksittäisistä toimista pitkällä aikavälillä vaikuttavin.

– Ilman työmarkkinoiden toiminnan merkittävää parantamista Suomen työttömyys jää pysyvästi korkealle. Tähän on aivan välttämätöntä palata niin pian kuin mahdollista.

Hallitusohjelman tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta ja 110 000 uudesta työpaikasta ovat Heinosen mukaan voimassa, mutta vaativat toteutuakseen uusia toimia.

– Tähän mennessä toteutetuilla tai sovituilla ratkaisuilla tavoitteeseen ei tulla pääsemään. Uusia keinoja on saatava sovittua jo syksyn budjettiriihessä, ja tähän valtiovarainvaliokuntakin hallitusta kannustaa. Työtä on tehtävä työn puolesta.

Tavoitteista pidettävä kiinni

– Kokoomuksen eduskuntaryhmän mielestä hallituksen talouspolitiikan uskottavuuden kulmakiviin kuuluu kiinni pitäminen aiemmin mainituista tavoitteista ja uskottavista toimista niihin pääsemiseksi.

Heinosen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmä katsoo, että koulutuksesta säästämisen tie on loppuun kuljettu.

Heinonen korosti puheessaan kokoomukselle tärkeitä yksityiskohtia.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei hyväksy enempää leikkauksia koulutuksesta. Koulutussäästöjen kiistatta kielteisiä vaikutuksia tasoittaa se, että meneillään ovat merkittävät reformit kaikilla koulutusasteilla. Tämä auttaa saavuttamaan hyviä tuloksia nykyistä niukemmillakin voimavaroilla, Heinonen toteaa.

Heinonen nosti esiin myös sisäisen turvallisuuden selonteon ja kehyspäätöksen välisen ristiriidan.

– Kehyspäätöksen mukainen kehitys johtaa poliisien määrän laskuun selvästi alle turvallisuusselonteossa linjatun määrän, joka on 7000 poliisia. On syytä edellyttää, että hallitus ratkaisee tämän ristiriidan siten, että poliisien määrä pystytään turvaamaan.

Viimeisenä, ”rahallisesti vähäisenä mutta periaatteelliselta merkitykseltään suurena asiana” Heinonen mainitsi sotaveteraanien kuntoutusmäärärahat. Sotaveteraanien tasaisesti vähenevää määrää käytetään hänen mukaansa perusteena kuntoutusmäärärahojen pienentämisenä.

– Perustelu on virheellinen siitä syystä, että veteraanien keski-ikä alkaa olla 95 vuotta, ja heidän kuntonsa heikkenee. Näin myös palveluiden tarve kasvaa. Pidämme välttämättömänä, että pian satavuotiaan Suomen kunniakansalaiset saavat viettää jäljellä olevat vuotensa arvokkaasti, mahdollisimman terveinä ja hyväkuntoisina. Se on meidän velvollisuutemme ja kunniatehtävämme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)