Verkkouutiset

Kokoomuksen pj-ehdokkaat yksimielisinä: Nato-hakemus jätettävä

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat olivat yksimielisiä ulko- ja turvallisuuspolitiikasta: ensi vaalikaudella pitäisi hakea Nato-jäsenyyttä. Kansanäänestystä he eivät pidä tarpeellisena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat kansanedustaja Elina Lepomäki, sisäministeri Petteri Orpo ja istuva puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb veisivät Suomen Natoon ensi vaalikaudella.

Orpon mukaan Suomi olisi kypsä Nato-jäsenyyden hakemiselle ja puolustusliittoon pitäisi mennä yhtä jalkaa Ruotsin kanssa.

Stubb puolestaan totesi kokoomuksen puheenjohtajakiertueen ensimmäisessä tilaisuudessa Seinäjoella, että Suomen suhde Natoon on edennyt niin pitkälle, että seuraava askel on jäsenyys.

– Yhteistyö on niin syvää, että ainoa, mistä jäämme vielä paitsi, on artikla 5. eli turvallisuustakuut.

– Nato-jäsenyys lisäisi Suomen turvallisuutta ja päätösvaltaa, ja se on Suomelle luonnollinen yhteisö, sillä 28 EU-maasta 22 kuuluu Natoon.

Stubb muistutti myös, että Ruotsin porvaripuolueet päättivät viime vuonna, että jos ne pääsevät valtaan, Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä.

Niin ikään Lepomäki katsoi, että Suomi kuuluu Natoon, ”emmekä saa jäädä jälkeen Ruotsista, jos se hakee jäsenyyttä”.

Kansanäänestystä Nato-jäsenyydestä kolmikko ei pitänyt tarpeellisena.

Tyytyväisyyttä USA-suhteisiin

Niin ikään ehdokkaat olivat tyytyväisiä tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailuun Valkoisessa talossa presidentti Barack Obaman vieraana sekä yhdysvaltalaishävittäjien vierailusta Suomeen.

– Suomella on sotilaallisessa yhteistyössä kaksi maata ylitse muiden: Ruotsi ja USA. Yhdysvallat on erittäin läheinen kumppani ja numero yksi. Tämä alkoi jo 1990-luvulla, kun Hornet-hävittäjähankinnasta päätettiin, Stubb totesi.

Hän myös huomautti, että paljon puhuttu F-15 -hävittäjien vierailu Suomessa ei ole mitään uutta.

– F-15-koneet olivat Suomessa jo vuonna 1997. Mitä enemmän harjoitellaan, sen parempi ja on halvempaa, että harjoitellaan kotimaassa, hän sanoi.

Sekä Lepomäki että Orpo olivat asiasta täysin samoilla linjoilla.

– On hyvä, että harjoitellaan Yhdysvaltojen kanssa. Täytyy toivoa, että pohjoismaisesta yhteistapaamisesta tulee perinne USA:n kanssa, Lepomäki sanoi viitaten pohjoismaisten päämiesten vierailuun Valkoisessa talossa.

Aamulehden kysely hävittäjävierailusta ei yllättänyt. Kansa on varovainen Nato-jäsenyyden suhteen, mutta harjoittelua pidetään tärkeänä. Saamme siitä voimaa ja osaamista puolustuskyvyllemme, Orpo sanoi.

Sekä Stubb että Lepomäki totesivat, että kyllä kansa ymmärtää tämän (harjoittelun).

Kysely mukaan suomalaisista 69 prosenttia katsoo, että Oregonin kansalliskaartin F-15 -hävittäjien ilmataisteluharjoittelu Suomen Hornetien kanssa Rissalassa on täysin tai jossain määrin Suomen edun mukaista. Täysin Suomen edun vastaisena vierailua ja harjoituksia pitää vain viisi prosenttia ja jossain määrin Suomen edun vastaisena 13 prosenttia kansasta.

Kaikkinensa ehdokastrio oli hyvin tyytyväinen Suomen ja Yhdysvaltain suhteisiin. Orpo huomautti, että maidemme välillä on turvallisuuden alalla runsaasti yhteistyötä, joka ”menee aika laajalle”.

Lepomäen mukaan suhteissa on selkeä suunta ylöspäin.

– Neljätoista vuotta meni, ennen tätä (tasavallan presidentin) tapaamista, hän sanoi.

Paikallinen sopimisen kohtalo kismitti

Paikallisessa sopimisessa ehdokaskolmikkoa harmitti, että siinä ei menty riittävän pitkälle.

Lepomäki tuikkasi ministerikaksikolle, että hallitusohjelmassa on hyvät kirjaukset siitä, miten olisi pitänyt tehdä.

– Siksi kysyinkin, miksi ihmeessä paikallinen sopiminen vietiin yhteiskuntasopimuspöytään?

Stubb totesi, että kokoomus olisi halunnut kunnianhimoisempaa muutosta. Myös Orpo valitteli, että yhteiskuntasopimus ei nyt tue paikallista sopimista. Se ei myöskään ole hallitusohjelman mukaista. Hän kuitenkin huomautti, että kokoomus joutuu tekemään valintoja.

– Näitä tilanteita tulee politiikassa.

– Kokoomuksella ei valitettavasti ole vielä yli 50 prosenttia kansanedustajista, että voisimme yksin päättää, Stubb vitsaili.

Orpo totesi, että on katsottava kokonaisuus, jos se vie Suomea eteenpäin.

– Mutta hallitusohjelmasta täytyy pitää kiinni. Kokoomuksen tavoite on lisätä paikallista sopimista ja työmarkkinoiden joustoa, hän sanoi.

* * *

Katsojat saivat myös äänestää, kuka heidän mielestään onnistui paneelissa parhaiten. Kello 17.15-20.00 avoinna olleessa äänestyksessä annettiin 1249 ääntä. Ne jakautuivat: Lepomäki 489, Orpo 440 ja Stubb 321.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)