Verkkouutiset

Keskusta: Asumisoikeusasuntoja vanhuksille ja maalle rajoituksia kaavapäätösvalituksiin

Keskustan lääke kohtuuhintaiseen asumiseen pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa on hintasäännellyn asuntotuotannon lisääminen. Maalle keskusta esittää kaavapäätöksistä valittamisen rajaamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan mukaan Suomeen tarvitaan uusia hintasäännellyn asumisen muotoja. Kunnat voisivat edistää asuntotuotantoa takaamalla edulliset tonttivuokrat ja pitämällä muut asumiseen liittyvät maksut kohtuullisina, keskusta katsoo kuntavaalien asuntopolitiikan linjauksessaan.

– Kohtuuhintaisten asuntojen pula, eriarvoistuminen ja muut kärjistyneet ongelmat etenkin suurimmissa kaupungeissa ovat seurausta valtapuolueiden epäonnistuneesta kaupunkipolitiikasta. On suunnanmuutoksen aika. Tarvitaan kestävää kaupunkikehitystä, linjauksen valmistelua vetänyt keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kurvinen sanoo.

Keskusta katsoo, että asumistuesta on vaarassa tulla vuokrankorotusautomaatti, joka ohjaa yhteiskunnan tukea suoraan suurempina voittoina etenkin alan suurimmille toimijoille. Puolueen mukaan asumisen tukemisessa painopistettä on siirrettävä asuntotuotannon tukemiseen.

Osana hintasäännellyn asumisen lisäämistä keskusta esittää voimakasta opiskelija-asuntojen lisärakentamista Suomessa.

Suurin hätä asumisessa on pääkaupunkiseudulla, jossa korkeat vuokrat näkyvät opiskelun ohella tehdyn työn lisääntymisenä ja valtion asumistukien merkittävänä kasvuna. Keskustan mukaan tilannetta pitää helpottaa konkreettisilla toimenpiteillä, joista yksi on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen erityisryhmille suunnatun investointiavustuksen myöntövaltuuden nostaminen.

Keskusta esittää yhtenä ratkaisuna eläkeläisten ja ikäihmisten asumiseen asumisoikeusasumista ja perheille keskusta esittää osuuskuntamuotoista asumista. Puolueen mukaan osuuskunnassa voisi olla tarjolla niin hallintaoikeus- kuin vuokra-asuntoja. Tämä mahdollistaisi osuuskuntaan mukaan pääsemisen erilaisilla tulotasoilla.

Keskusta katsoo, että asumisen ja rakentamisen vapaus on mahdollistettava myös haja-asutusalueella. Kaavapäätöksistä valittaminen on perusteltua rajata niihin, joita asia koskee. Se vähentää turhia valituksia ja jouduttaa investointeja. Valitusoikeuden kaventamisen vastapainona kuntalaisten osallistumista kaavaprosessiin tulee lisätä.

Keskusta kannattaa monikuntalaisuutta, jossa ihminen voisi halutessaan siirtää osan kunnallisverotuloistaan toiselle paikkakunnalle ja vastineeksi saada käyttöönsä kunnan palveluja.

Keskustan tavoitteena on myös puolittaa asunnottomuus vuoteen 2021 mennessä ja poistaa asunnottomuus Suomesta kokonaan vuoteen 2025 mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)