Keskustan Puumala: Opintotuesta ei pidä leikata sovittua enempää

Eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajan Tuomo Puumalan (kesk.) mielestä opintotuesta ei pidä säästää enempää kuin hallitusohjelmassa on sovittu.

  • LKS 20150603  Keskustan Tuomo Puumala ennen eduskunnan täysituntoa Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä keskiviikkona 3. kesäkuuta 2015. Eduskunnassa keskustelu hallitusohjelmatiedonannosta jatkui keskiviikkona. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumalan (kesk.).

    ()

Hallitusneuvotteluissa päätettiin 70 miljoonan euron säästöistä tällä vaalikaudella. 150 miljoonan euron säästöä tavoitellaan pitkällä aikavälillä. Opintotuen uudistamista ja säästöjen toteutusta pohtinut selvitysmies Roope Uusitalo toteuttaisi säästöt huomattavasti tämän vaalikauden tavoitteita suurempina.

– Edes välttämätön tavoite julkisen talouden kuntoon laittamisesta ei edellytä näin suurta leikkausta opiskelijoilta. Muustakaan sosiaaliturvasta ei ole leikattu tässä mittakaavassa. Vaikka valtion takaaman opintolainan määrä kasvaa, opintorahan tasoon kerralla kohdistuva 87 euron leikkaus sekä tukikuukausien rajaaminen tuntuisivat opiskelijoiden arjessa rajusti, Tuomo Puumala sanoo tiedotteessaan.

Hän toteaa, että opintotuen pitää tulevaisuudessakin taata mahdollisuuksien tasa-arvo, eli vanhempien varallisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta pitää olla mahdollisuus kouluttautua niin pitkälle kuin rahkeet riittävät.

Puumala muistuttaa, että raportti on vasta selvitysmiehen oma esitys. Hallitus on pyytänyt vastaavia selvityksiä monista muistakin asioista.

– Kattavan selvityksen julkaisun jälkeen meillä on olemassa pohja poliittiselle valmistelulle ja päätöksenteolle.

Puumalan mielestä opintotuen uudistamisen yhteydessä opiskelijat on tuotava yleisen asumistuen piiriin.

– Yleiseen asumistukeen siirtyminen parantaisi monien opiskelijoiden toimeentuloa. Tuki kohdistuisi juuri niille opiskelijoille, jotka sitä eniten tarvitsevat, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.