Verkkouutiset

”Näin nopeasti Lindström osoitti, ettei hänestä ole oikeusministeriksi”

Jukka Kemppinen sanoo, että Tapanilan raiskaustapaus käsiteltiin suljettujen ovien takana, joten faktoja ei tiedä kukaan ulkopuolinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen informaatio- ja teknologiaoikeuden professori Jukka Kemppinen arvostelee oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) päätöstä selvittää, vastaavatko rangaistukset yleistä oikeustajua.

– Lindström teki uuden rataennätyksen. Näin nopeasti hän osoitti, ettei hänestä ole oikeusministeriksi. Melkein varmasti hänelle oli annettu ohje pitää enimmäkseen suunsa kiinni, mutta hänpä ei pitänyt, Kemppinen kirjoittaa blogissaan.

Kemppinen toteaa, että tuomioistuinten tehtävä on arvioida, onko rangaistus suhteessa teon moitittavuuteen, ei ministeriön työryhmän. Rangaistusasteikot puolestaan määrittää eduskunta säätämällä lain. Kemppinen huomauttaa, että lakimuutos voidaan toki tehdä.

– Jos tuollainen kuviteltu muutos tehtäisiin asiantuntemattomasti, kuten lienee tarkoitus, seurauksena on todella suuri sekasorto.

Lindström päätti teettää selvityksen sen jälkeen, kun kävi ilmi, että niin sanotussa Tapanilan raiskausjutussa tekijät selvisivät ehdollisella rangaistuksella. Kemppisen mukaan selvityksen teettäminen viittaa siihen, että ministeri haluaa jälkikäteen arvioida tuomioistuimen toimintaa.

– Kirjoitan tämän vetoamatta oikeusvaltioperiaatteeseen, josta Lindström ei liene kuullutkaan.

Kemppinen sanoo, ettei halua ottaa kantaa itse raiskaustapaukseen.

– Koska teko oli seksuaalirikos ja sekä syytetyt että tiettävästi uhri alaikäisiä, se käsiteltiin kokonaan suljetuin ovin. Toisin sanoen en tiedä faktoja – eikä kukaan muukaan, paitsi oikeudenkäyntiin osallistuneet.

Hän huomauttaa, että ”yleistä oikeustajua” ei ole olemassakaan.

– Demokratia on yksi keino ajatusten ja tuntojen hajonnan huomioon ottamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)