Verkkouutiset

Kela-korvauksiin tulossa tuplaleikkaukset – ”ei ole kipeimpiä asioita”

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan yksityisten lääkäri- ja hammaslääkärikäyntien Kela-korvauksista leikataan tuplasti verrattuna siihen, mitä hallitusneuvotteluissa sovittiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kertoo, että asiaa oli sivuttu keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa, mutta minkäänlaista kuohuntaa leikkaukset eivät olleet herättäneet.

– Ei se ole kyllä kipeimpiä asioita siinä. Itse näen monia muita, jotka koskettavat meidän sosiaali- ja terveyspuolta paljon kipeämmin. Tämä ei minun prioriteettilistalla ole se vaikein asia, Heikkinen sanoo.

Heikkisen mukaan enemmän pohdintaa aiheuttaa tiettyjen yksilöiden kohtalo, kun eläkkeensaajien asumistukijärjestelmä yhtenäistään yleiseen asumistukeen.

Yksityisistä hammaslääkärikorvauksista valtiovarainministeriö esittää leikattavaksi ensi vuonna 40 miljoonaa euroa, kun hallitusneuvotteluissa leikkaukseksi sovittiin 20 miljoonaa euroa. Lääkärikorvauksista leikataan 38 miljoonaa euroa hallitusohjelmassa sovitun 20 miljoonan sijaan.

”Pienennys ei niin mittava euroissa”

Hammaslääkäriliiton mukaan potilaalle maksettava korvaus tippuu 15 prosenttiin, kun vielä vuonna 2014 hammashoidon korvausprosentti oli 31.

Lääkäriliitto puolestaan arvioi, että yksityislääkäripalvelujen käytöstä maksettava korvaus jää noin kymmeneen prosenttiin potilaan maksamista kokonaiskustannuksista. Lääkäriliiton mielestä leikkaukset ovat niin merkittäviä, että ne kyseenalaistavat koko Kela-korvausjärjestelmän.

– Jos puhutaan euromääräisesti, niin Kela-korvauksen pienentäminenhän ei euroissa ole niin mittava kuin prosenteissa. En usko, että täysin harkitsematta tässä taloustilanteessa tuokaan leikkaus on tullut tehtyä, Heikkinen toteaa.

Hammaslääkäriliiton mukaan Kela-korvauksista haetut säästöt kumoutuvat nopeasti, koska kuntien kustannukset tulevat kasvamaan terveyskeskusten potilasmäärien kasvaessa.

Heikkisen mukaan ennalta ei voi ainakaan täysin tietää, että kustannukset vyöryisivät kunnille.

– En usko, että tämä valtavaa rynnäkköä yksinään julkiselle puolelle aiheuttaa. Varsinkin, jos ihminen on kokenut, että hän saa nopeasti palvelun. Uskon, että nopea palvelu on ratkaiseva tekijä eikä korvauksen määrä.

Kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) mielestä Kela-korvausten mittavista leikkauksista olisi viisaampi pidättäytyä ja katsoa kokonaisvaikutukset vielä hallituksen budjettiriihessä syyskuussa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mukaan leikkauksista neuvotellaan vielä ennen budjettiriihtä.

– Nämä ovat vielä keskeneräisiä asioita. Näihin asioihin palataan vielä monta kertaa, Sipilä sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)