Verkkouutiset

”Usko oikeusjärjestelmään murenee – sakkoja nostetaan tilkitsemään valtion kassavajetta”

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) pitää hallituksen esittämää päiväsakkojen ja rikesakkojen korotusta kohtuuttomana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rikoksista annetut seuraamukset tulee asettaa suhteessa kyseisen rikoksen vakavuuteen. Antero Laukkasen mielestä valtion kassavajetta ei pidä tilkitä sakkoja korottamalla.

Hallituksen eduskunnalle antaman esityksen mukaan päiväsakkojen rahamäärä korotettaisiin noin kaksinkertaiseksi ja rikesakkojen suurin lakisääteinen rahamäärä korotettaisiin 200 eurosta 400 euroon ja yhteisösakko korotettaisiin kolminkertaiseksi. Korotuksilla hallitus havittelee 53–56 miljoonan euron lisätuloja.

Esityksen mukaan esimerkiksi suurin rikesakko nousisi 285 euroon, kun se ennen hallituksen syksyllä 2015 tekemää korotusta oli 115 euroa. Laki sallisi myös rikesakon korotuksen aina 400 euroon ilman eduskuntakäsittelyä.

Päiväsakkojen kaksinkertaistamisella olisi vielä suurempi vaikutus. Henkilö, jonka kuukausitulot ovat 2500, joutuisi maksamaan jopa 700 euroa päiväsakkoja esimerkiksi ylittäessään nopeusrajoituksen 21 km/h.

– Näin suurilla sakkorangaistuksilla olisi todella merkittävä taloudellinen vaikutus pieni- ja keskituloisille, Antero Laukkanen toteaa.

Hänen mielestään kaavaillut sakot olisivat aivan liian suuria verrattuna rikkomusten laatuun.

– Keskituloisen kansalaisenylinopeudesta saama rangaistus tuntuisi todella kovilta verrattuna vaikkapa pahoinpitelytuomion saaneen henkilön ehdolliseen vankeustuomioon ja minimipäiväsakkoihin. Tämänkaltainen oikeuskäytäntö sotii kansalaisten oikeudentuntoa vastaan, Antero Laukkanen sanoo.

Hallituksen esityksessä todetaan, että sakkojärjestelmällä ei tule olla valtiontaloudellisia tavoitteita. Samassa yhteydessä todetaan kuitenkin, että esitetyt korotukset ovat osa hallituksen päättämiä julkisen talouden sopeutustoimia.

– Tämänkaltaiset perustelut eivät kestä päivänvaloa. Oikeusjärjestelmän tulee olla riippumaton eivätkä rangaistukset saa perustua valtion rahantarpeeseen. Tämä on keskeistä oikeusvaltioperiaatteen kannalta, Antero Laukkanen huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)