"Usko oikeusjärjestelmään murenee - sakkoja nostetaan tilkitsemään valtion kassavajetta"

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) pitää hallituksen esittämää päiväsakkojen ja rikesakkojen korotusta kohtuuttomana.

  • LKS 20130307 Poliisi sakotti henkilöautoja Helsingissä Kampin kohdalla Fredrikinkadulla torstaina 7.maaliskuuta 2013. Urho Kekkosen kadun ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä Fredrikinkadulla saavat ajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla vain linja-autot ja taksit. Yksityisliikenne saa ajaa kadulla vain huoltoajoa.
 LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

    Poliisi sakottaa Helsingissä.

    ()

Rikoksista annetut seuraamukset tulee asettaa suhteessa kyseisen rikoksen vakavuuteen. Antero Laukkasen mielestä valtion kassavajetta ei pidä tilkitä sakkoja korottamalla.

Hallituksen eduskunnalle antaman esityksen mukaan päiväsakkojen rahamäärä korotettaisiin noin kaksinkertaiseksi ja rikesakkojen suurin lakisääteinen rahamäärä korotettaisiin 200 eurosta 400 euroon ja yhteisösakko korotettaisiin kolminkertaiseksi. Korotuksilla hallitus havittelee 53–56 miljoonan euron lisätuloja.

Esityksen mukaan esimerkiksi suurin rikesakko nousisi 285 euroon, kun se ennen hallituksen syksyllä 2015 tekemää korotusta oli 115 euroa. Laki sallisi myös rikesakon korotuksen aina 400 euroon ilman eduskuntakäsittelyä.

Päiväsakkojen kaksinkertaistamisella olisi vielä suurempi vaikutus. Henkilö, jonka kuukausitulot ovat 2500, joutuisi maksamaan jopa 700 euroa päiväsakkoja esimerkiksi ylittäessään nopeusrajoituksen 21 km/h.

– Näin suurilla sakkorangaistuksilla olisi todella merkittävä taloudellinen vaikutus pieni- ja keskituloisille, Antero Laukkanen toteaa.

Hänen mielestään kaavaillut sakot olisivat aivan liian suuria verrattuna rikkomusten laatuun.

– Keskituloisen kansalaisenylinopeudesta saama rangaistus tuntuisi todella kovilta verrattuna vaikkapa pahoinpitelytuomion saaneen henkilön ehdolliseen vankeustuomioon ja minimipäiväsakkoihin. Tämänkaltainen oikeuskäytäntö sotii kansalaisten oikeudentuntoa vastaan, Antero Laukkanen sanoo.

Hallituksen esityksessä todetaan, että sakkojärjestelmällä ei tule olla valtiontaloudellisia tavoitteita. Samassa yhteydessä todetaan kuitenkin, että esitetyt korotukset ovat osa hallituksen päättämiä julkisen talouden sopeutustoimia.

– Tämänkaltaiset perustelut eivät kestä päivänvaloa. Oikeusjärjestelmän tulee olla riippumaton eivätkä rangaistukset saa perustua valtion rahantarpeeseen. Tämä on keskeistä oikeusvaltioperiaatteen kannalta, Antero Laukkanen huomauttaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.